Alles met één robot

De Farmdroid kan zowel zaaien als schoffelen en is ook geschikt voor spotspraying. Het werkt anders dan andere robots omdat de Farmdroid tijdens het zaaien onthoudt waar planten staan.

Tijdens de Akkerbouwdag had mechanisatiebedrijf Abemec met de Deense Farmdroid eerder al een testveldje met suikerbieten aangelegd. Het aanleggen van een eigen testveld voor de Farmdroid is nodig om de machine te kunnen tonen. De Farmdroid gebruikt namelijk geen camera’s of andere technieken om te kijken waar de planten staan, maar onthoudt dat tijdens het zaaien. Met behulp van gps-coördinaten onthoudt de robot van elk zaadje de locatie om er met latere bewerkingen omheen te werken. Het grootste voordeel van dit systeem is dat de machine al kan schoffelen of spuiten voordat het gewas opkomt, ook tussen de rijen. Het nadeel, de machine moet wel alles zelf gezaaid hebben.

Constante zaaidiepte

De Farmdroid gebruikt twee gps-ontvangers (één voorop de machine en één achterop) om de locatie van elk zaadje te kunnen registreren. Aan de hand van deze gps-coördinaten kunnen vervolgens de schoffel of spuitwerkzaamheden uitgevoerd worden. Door de lage rijsnelheid van 750 meter per uur tijdens het zaaien, kan de machine volgens Abemec accuraat de zaadafstand handhaven. Ook zou de lage rijsnelheid volgens de dealer zorgen voor een constante zaaidiepte.

Gebruik van GPS-coördinaten

Nadat het gewas gezaaid is, kan de robot (na ombouw) direct aan de slag om het onkruid te verwijderen. Omdat de machine met de GPS-coördinaten werkt, hoeft er niet eerst een plant te staan voordat het onderhoud aan het gewas kan beginnen. Dit heeft ook als voordeel dat de schoffelelementen niet alleen gebruikt kunnen worden voor het weghalen van onkruid maar tegelijkertijd de korst kapot kunnen maken. Naast de schoffel- en zaai-elementen wordt er ook een spotsprayer meegeleverd voor de Farmdroid. De schoffelelementen van de Farmdroid hebben zowel mesjes die tussen de rijen schoffelen als een mesje dat in en uit beweegt om in de rij te schoffelen. Het nadeel van in de rij schoffelen is dat de rijsnelheid en daarmee de capaciteit, wel wat beperkt wordt. Tijdens het schoffelen rijdt de machine 450 meter per uur.

De Farmdroid is onkruid aan het schoffelen tijdens op het demonstratieveld van de Akkerbouwdag. Dit veld is speciaal door de robot aangelegd voor de demonstratie. De Farmdroid gebruikt GPS-coördinaten van het zaadje om in de rij te schoffelen. Deze coördinaten worden verkregen door de twee GPS-ontvangers die voor- en achterop de zonnepanelen zijn gemonteerd.

24/7 werken

De Farmdroid rijdt op elektriciteit. De machine is uitgerust met zonnepanelen die overdag voor de stroom zorgen. Tegelijk laden deze zonnepanelen de accu’s op die op de machine zitten. Deze accu’s worden gebruikt zodra het buiten donker is. Met de zonnepanelen en accu’s kan de machine volgens de importeur dag en nacht werken. De machine kan ingezet worden in een conventioneel bedrijf. De grondbewerking voor het zaaien is bij de Farmdroid hetzelfde als bij het conventioneel zaaien. Hierdoor kan de robot meedraaien in elk akkerbouwbedrijf. Het is wel belangrijk dat de machine een volledig vlakke kavel heeft om op te werken. Door de relatief kleine wielen van de robot is deze gevoeliger voor gaten en kuilen in het perceel.

Twee varianten

De Farmdroid heeft een capaciteit van 20 tot 30 hectare en kan uitgerust worden met zowel drie als vier wielen. De driewieler wordt veel ingezet in de bieten en chicorei waar de vierwieler vooral in de beddenteelt wordt gebruikt. De machine die op de Akkerbouwdag te zien was, een driewieler voor in de suikerbietenteelt, heeft een vanafprijs van € 90.000 en wordt voor die prijs geleverd met zaai en schoffelelementen en een spotsprayer.

De Farmdroid gebruikt per element drie mesjes. Twee hiervan zitten continue in de grond om het onkruid tussen de rijen omver te schoffelen. Het derde mesje beweegt in en uit de rij (om de planten heen) om het onkruid binnen de rij weg te halen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.