Webinar 9 september

Landbouwrobots, hoe ver zijn we?

Na vele jaren van uitproberen en testen komen nu in rap tempo agrarische robots beschikbaar voor het echte boerenwerk. Op dit moment zijn hiervoor tientallen robots te koop of te huur. Ook zijn er al enkele loonwerkers die autonome veldrobots inzetten. 

Maar de realiteit is dat er in Nederland nog nauwelijks boeren zijn die investeren in veldrobots. Dit terwijl de leveranciers beloven dat autonome robots besparen op arbeid, veel bodemvriendelijker zijn en kunnen helpen om het gebruik van chemie en kunstmest te reduceren. Een gemiste kans?

Tijdens dit webinar presenteren experts van Wageningen University & Research de laatste ontwikkelingen op gebied van robotisering in open teelten. Samen met ontwikkelaars van robots en professionals uit de praktijk gaan zij de discussie aan welke barrières er zijn voor telers om in robots te investeren, zoals de kosten en baten. Ook krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen aan het panel van deskundigen.

Meld je aan voor 9 september om 20.00 uur.

Sprekers

Corné Kempenaar

Host en projectleider NPPL

Corné Kempenaar is Senior onderzoeker bij Wageningen University & Research en lector Precisielandbouw.  De gedreven onderzoeker legde de basis van het variabel doseren van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland.  In 2018 werd Corne projectleider van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Hij maakt sinds 2020 ook deel uit van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) om bij toelating van middelen ook rekening te houden met nieuwe technologie. Corné; ‘Zijn er mogelijkheden om de toelating van een middel te krijgen of te behouden als precisietechnieken worden toegepast?’

Frits van Evert

Senior onderzoeker Precisielandbouw bij Wageningen University and Research

De belangrijkste onderzoeksonderwerpen van Frits zijn het verhogen van gewasopbrengst, en -kwaliteit en winstgevendheid, terwijl de impact op het milieu verkleind wordt. Frits is er van overtuigd dat dit bereikt kan worden door boeren te helpen met informatie die is gebaseerd op gewas- en bodemmodellen die data van satelliet, drones en sensoren op de grond combineren. Daarnaast werkt hij onder andere aan de uitdagingen van data management, metingen aan duurzame landbouwsystemen en landbouwrobots. Frits is onder andere hoofdontwikkelaar van de N-bijbemestingsmodule voor aardappels op FarmMaps. En hij is de coördinator van het Horizon2020 project Robs4Crops. In dit project worden niet alleen de bouwblokken voor autonome toepassingen (zoals schoffelen en spuiten), maar worden deze blokken ook door boeren op praktijkschaal gebruikt.

Jeroen Wolters

Oprichter Smart Agri Technology

Onder de vlag Doorgrond.nl wil hij Nederlandse boeren verbinden met de juiste (slimme) techniek. Dit doet het bedrijf door gebruikerservaring van de machines op te bouwen en er dagelijks mee bezig te zijn. Jeroen bouwde zijn ervaring op binnen de agrarische sector van mechanisatiebedrijf tot machinebouwers tot binnen de muren van een van de coöperaties. Hierbij hield hij een sterke focus op het stuk precisielandbouw die een steeds grotere rol binnen de landbouw en robotica gaat vervullen. Momenteel houdt Jeroen zich binnen Doorgrond.nl bezig met hoe agrariërs zo efficiënt mogelijk aan de juiste techniek verbonden kunnen worden. Tijdens de presentatie neemt Jeroen jullie mee in wat er praktisch voor nodig is om autonome mechanisatie in te zetten en hoe wij met slimme techniek nog betere agrariërs kunnen worden dan we nu al zijn!

Gijs Pater

Manager Techniek en Beheer bij Pater Broersen B.V.

Gijs heeft de opleiding landbouwtechnicus afgerond. Hierna heeft hij ervaring opgedaan als monteur in de landbouwmechanisatie. Sinds 2017 werkt hij bij Pater Broersen B.V. Pater Broersen B.V. is een bedrijf dat actief is in de vollegrondsgroente en teelt. Op een areaal van 530 hectare telen zij ijsbergsla, spitskool, spinzaie, verschillende soorten sla en boerenkool. Sinds 2019 is hij mede-eigenaar van dit bedrijf.

Bram Veldhuisen

Onderzoeker precisielandbouw en robotica bij WUR Open Teelten

Naast expert in de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) is hij in het fieldlab van Boerderij van de Toekomst in Lelystad betrokken bij de mechanisatie. Naast de uitdagingen van het rijpadensysteem betekend dat ook werkzaamheden met de Agrointelli Robotti voorbereiden en uitvoeren. Ook is bij betrokken bij meerdere andere onderzoeks- en ontwikkelprojecten van robots en robottoepassingen.

De grootste uitdaging bij de inzet van robots zit vaak in de kleinste dingen. Een sensor die een plantstengel aanziet voor een obstakel, een gps-lijn die net niet goed ligt waardoor de robot op het verkeerde moment begint. Kleine dingen die een trekkerchauffeur zonder nadenken voorkomt of oplost, maar bij robots moeten zulke allemaal perfect zijn voordat het resultaat ook goed is.

Gert Sterenborg

Akkerbouwer in Onstwedde (Gr.) en productverantwoordelijke adviesdiensten bij Dacom

Gert heeft samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf (gangbaar & biologisch) en pluimveehouderij. Op het akkerbouwbedrijf zijn ze al vele jaren actief op het gebied van Smart Farming en zijn ook NPPL-deelnemer. Op het akkerbouwbedrijf worden vooral aardappelen, suikerbieten, granen en uien geteeld met een steeds grotere besparing op inputs en hogere opbrengsten door het gebruik van precisietechnieken. Ook investeringen worden onderbouwd met o.a. een grote hoeveelheid aan gewasopbrengstdata en testen op proefvelden. De laatste jaren ziet het bedrijf het gat tussen technologie en de weerbarstige praktijk op het gebied van robotisering sterk kleiner worden.

Dit webinar is een initiatief van Boerderij van de Toekomst en NPPL