Zaaien in moeilijke omstandigheden met drones

Dronevlieger Qlobel uit Noordwijkerhout (Z.- H.) gaf tijdens de Akkerbouwdag 2025 een demonstratie van het zaaien met een drone. Qlobel kan met hun drones (door)zaaien, bemesten en biologische insectenbestrijding (met beesten) uitstrooien.

Het grootste voordeel volgens Qlobel zelf, is dat er altijd op het juiste moment gezaaid kan worden. Als voorbeeld noemt het bedrijf het doorzaaien in de mais. Als dat met een trekker moet gebeuren moet dat óf in een heel vroeg stadium zodat de trekker nog over het veld heen kan rijden, óf na de oogst. Beide gevallen zijn volgens het bedrijf niet optimaal kijkend naar de groei van het gewas, stikstofhuishouding en uitspoeling. Met een drone die over het gewas vliegt, is het maken van die afweging verleden tijd. Het bedrijf gaat ervan uit dat het doorzaaien kan plaatsvinden op het moment dat de mais niet veel stikstof meer opneemt uit de grond, om zo uitspoeling te voorkomen.

Zaaien in natte grond

Maar ook voor het zaaien van groenbemesters in het najaar kan de drone een voordeel bieden. Het zaaien in een vochtige ondergrond zorgt volgens Qlobel voor een betere en egalere ontkieming. Daarnaast verdicht de grond vanzelfsprekend ook niet tijdens het zaaien met een drone. Het werken met een drone brengt wel een aantal praktische uitdagingen met zich mee. Zo zijn er nog maar weinig mensen in Nederland die met dit type drone mogen vliegen. Hetgeen voor Qlobel wel eens uitdagingen biedt om de bezetting rond te krijgen. Daarnaast moet de drone ook nog aan een aantal eisen vanuit de overheid voldoen, zoals een vluchtplan voordat de zaaimachine de lucht in mag. Hier in Lelystad tijdens de Akkerbouwdag, vlak bij Lelystad Airport, zorgt dit voor extra werk. Zo was er de hele dag iemand aanwezig die in contact stond met de luchtverkeersleiding om te zorgen dat de drone veilig kon vliegen. Rondom de wetgeving vergelijkt Qlobel de DJI-drones, die tot vijftig kilo aan zaaigoed mee kunnen nemen, met een klein vliegtuig.

Qlobel kan het zaad voorzien van een biologische coating. Deze coating, vaak bestaande uit klei en extra nutriënten, zorgt voor een snellere kieming van het gewas waardoor het beter opkomt. Ook kunnen met deze coating zaden uitgestrooid worden die niet gebruikt kunnen worden met een conventionele zaaimachine.

Biologische coatings

Naast het vliegen en zaaien met drones houdt Qlobel zich ook bezig met het ontwikkelen voor coatings voor het zaaigoed. Dit zijn biologische coatings die de zaden helpen om beter te kiemen. Vaak wordt hiervoor klei met extra mineralen gebruikt om het zaadje van wat extra kracht en voeding te voorzien. De exacte coating hangt af van de grond, grondsoort, gewas en zaaiomstandigheden en kan klantspecifiek gemaakt worden. Met deze coating kunnen ook hele kleine en lichte zaden gezaaid worden die met een conventionele zaaimachine niet gezaaid kunnen worden. Volgens Qlobel kan een drone voor een omslag zorgen in de landbouw en biedt het mogelijkheden om andere (rust)gewassen en teelttechnieken toe te passen. Wel merkt Qlobel op dat het gebruik van de drone in de Nederlandse landbouw achterloopt op de rest van de wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.