Beregening is uitdaging voor strokenteler

koolplant

De combinatie van strokenteelt en beregening is ingewikkeld. Dat zegt Theo Nieuwenhuis uit Didam (Gld.). Hij begon in juni met watergift met behulp van een giertank, vervolgens met een haspel en staat nu op het punt om over te schakelen op een beregening met een spuitboom.

Op circa 15 hectare (van de totaal 50 hectare) is NPPL-deelnemer Nieuwenhuis dit seizoen begonnen met de teelt van onder meer witte kool, rode kool en voederbieten in stroken. Om de weerbaarheid van de grond te verbeteren, laat hij de grond zoveel mogelijk met rust. Dit seizoen blijft de bodem tussen de banen met gewassen bedekt met gras/klaver.

theo nieuwenhuis
Theo Nieuwenhuis teelt onder meer witte kool, rode kool en voederbieten in stroken.

Giertank

Optimalisatie van de beregening is een van zijn uitdagingen dit jaar. Vlak na het planten brak begin juni een droge en warme periode aan. Een watergift was nodig om de planten te laten aanslaan. Nieuwenhuis maakte hierbij in eerste instantie gebruik van een oude giertank met sproeikop. “Door de hoge druk leidde dat ertoe dat een deel van de jonge koolplanten wegspoelde, omdat ze nog onvoldoende waren geworteld. Vervolgens heb ik een haspel in de buurt gehuurd.”

Waterverspilling

Dat ging op zich prima, maar leidt er ook toe dat de grasklaver-banen tussen de gewassen van water worden voorzien. Nieuwenhuis: “Dat leidt in feite tot een enorme waterverspilling. Daarom wil ik toe naar een systeem waarbij de watergift zoveel mogelijk wordt beperkt tot de banen met gewassen.”

Spuitboom met slangen

Hij is hiervoor in overleg met een leverancier van spuitbomen. Met een technische aanpassing – door slangen aan de spuitboom te hangen – zou de watergift met zo’n 70% omlaag kunnen in vergelijking met volvelds beregening. “Het moet nog blijken of dit praktisch functioneert, effectief is en natuurlijk ook wat de kosten zijn van deze aangepaste spuitboom.”

Druppelslangen

In de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt wordt op diverse bedrijven ervaring opgedaan met ondergrondse irrigatie via druppelslangen. Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Nieuwenhuis voelt daar echter weinig voor. “Technisch gezien is druppelirrigatie ongetwijfeld een prima oplossing. Op mijn bedrijf met strokenteelt is hiervoor een grote lengte aan slangen nodig. Die slangen zijn hooguit twee jaar bruikbaar. Ik vind dit daarom geen duurzame manier van beregening.”

Pionieren

Nieuwenhuis had begin dit jaar voorspeld dat 2021 een jaar van pionieren zou worden. Dat blijkt ook de praktijk te zijn. Het frezen van de plantbanen leverde de nodige problemen op. Deze banen blijken eigenlijk te smal te zijn. En dat levert nu weer problemen op bij het gebruik van de zodesnijder die hij inzet om de wortels van het gras door te snijden. Hij heeft inmiddels een nieuwe zodesnijder aangeschaft die ook weer moet worden aangepast aan de specifieke omstandigheden op zijn bedrijf. “Zo blijven we zoeken naar de beste technische oplossingen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.