Cursus precisielandbouw: ‘we willen gevoel van complexiteit bij teler wegnemen’

Hoe blijf je als ondernemer op de hoogte van de ontwikkelingen van precisielandbouw en hoe kun je slim gebruik maken van technieken bij beslissingen en teeltmaatregelen? Aeres Hogeschool heeft daar een tweedaagse cursus voor ontwikkeld: cursus precisielandbouw agrarisch ondernemers. Over onder meer het maken én toepassen van taakkaarten met eigen data.

De cursus is erop gericht om precisielandbouw in de praktijk direct toe te passen. De cursus is heel laagdrempelig en gaat via het maken van taakkaarten en zelf aan het werk gaan met één of meerdere precisietechnieken naar een goed verdienmodel van precisielandbouw. Ook is er aandacht voor machinebesturing en data-analyse. En hoe kan precisielandbouw bijdragen aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering? Corne Kocks, lector precisielandbouw bij Aeres: ‘Van de tien telers in Nederland doen (naar schatting) één of twee echt iets met taakkaarten. De rest heeft toch koudwatervrees of vindt het ingewikkeld. Met deze cursus nemen we koudwatervrees voor precisielandbouw en het toepassen van taakkaarten weg.’ Alfred Pot, Teamleider Agrotechniek & Management bij Aeres Hogeschool, vult aan: ‘Het is learning by doing. Ondernemers delen tijdens deze cursus ook ervaringen met elkaar.’ In de cursus wordt ook geleerd hoe je voorgenomen plannen uiteindelijk kunt valideren: werken de keuzes in de praktijk ook echt? Ook de mogelijkheden van het koppelen van historische data en machinedata aan taakkaarten, komt voorbij in de cursus.

Eigen data

De cursus Precisielandbouw agrarisch ondernemers is onderdeel van het scholingsprogramma precisielandbouw Open Teelten, een gezamenlijk programma van groene hogescholen (Aeres Hogeschool, HAS Green Academy en Hogeschool van Hall Larenstein) en Wageningen Universiteit & Research/Wageningen Academy. Mooie van deze cursus is dat telers eigen data mee kunnen nemen naar de cursus en zo met eigen bedrijfsgegevens bijvoorbeeld taakkaarten kunnen maken. Alfred: ‘Dus is er een directe koppeling naar je eigen bedrijf.’ Tijdens de cursus worden ook taakkaarten van de cursuslocatie gebruikt en kunnen telers op dag twee in de praktijk zien hoe de ingevoerde data uit de theorie van dag één in de praktijk werkt. Corné: ‘We hebben op de cursuslocatie een trekker met werktuigen (o.a. kunstmeststrooier, geoploeg, spuiten), laden taakkaarten in en telers kunnen zo zien hoe het echt werkt.’ Alfred zegt over één van de aandachtspunten in de cursus: ‘Telers hebben vaak veel data, maar weten slecht welke data ze kunnen gebruiken of hoe deze te koppelen. Ook daar helpen we ze bij. Welke sensoren zijn er? Welke zijn van waarde voor jou als ondernemer? De aandacht voor precisielandbouw is er zeker bij telers, alleen hoe te gebruiken, dat vinden ze lastig.’ Er wordt ook geleerd hoe je met apps op je telefoon (gratis) al kunt starten met bijvoorbeeld ziektebeelden herkennen.

Cursusprogramma
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
* Variabele toedieningen
* Data lezen en data gebruiken in digitale omgeving
* Taakkaarten
* Werktuigbesturing
*Precisielandbouw in relatie tot sluiten kringlopen en/of duurzame bedrijfsvoering
* * Monitoring effecten (vermindering emissie, opbrengsten, effect op biodiversiteit, etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.