Eerste ervaringen met nieuwe veldspuit

veldspuit

Afgelopen april kon Pieter van Leeuwen Boomkamp in Nijkerk (Gld.) zijn nieuwe veldspuit in gebruik nemen. De akkerbouwer is lange tijd op zoek geweest naar een geschikt systeem dat aan de wetgeving voldoet en bij zijn bedrijf past. Uiteindelijk kwam hij bij deze getrokken veldspuit van Fendt uit.

Met een tank van 6.000 liter, een spuitboom van 36 meter breed met boomhoogteregeling en pulserende doppen (PWM) met 95% driftreductie is het een hypermoderne spuit die bijdraagt aan secuur spuiten, middelenreductie en arbeidsgemak.

BBLeap

De pulserende doppen van BBLeap maken het mogelijk per dop de afgifte te regelen. Bijkomend voordelen van de PWM-techniek noemt hij de automatische instelling van het druppelformaat en de automatische bochtcompensatie.

Met een isobus-verbinding is de spuit aangesloten op de computer in de trekker (Fendt One). “Dat is de eerste trekker die de mogelijkheid heeft om per sectie de afgifte te variëren”, weet de akkerbouwer.

Bodemherbicide

Na enkele weken proefdraaien is eind april de eerste toepassing met een taakkaart uitgevoerd, namelijk plaatsspecifiek bodemherbicide spuiten. Op basis van een organische stofkaart varieert hij per vierkante meter met 0,75 tot 1,25 liter per hectare. “Het totaalgebruik zal misschien maar iets lager zijn, maar door een betere werking zijn hopelijk in de rest van het seizoen minder bespuitingen nodig.” Bovendien verwacht hij dat minder remming van het gewas.

Het werken met de nieuwe spuit vraagt meer planning vooraf, dat is even wennen. Technisch werkt alles zoals verwacht. “Er zit soms een kleine storing in de verbinding maar dat moet bij de volgende update zijn opgelost.” Hij is tevreden over de ondersteuning die hij van de leverancier krijgt.

Finetunen

De komende tijd wil Van Leeuwen Boomkamp de mogelijkheden verder finetunen en verwacht ook meer precisietoepassingen te gaan doen. Een beperking daarbij is de beschikbaarheid van goede kaarten met voldoende resolutie. Satellietbeelden vindt hij te grofmazig en vanwege veel bomen en struiken te onzuiver. Een camera/ sensor op de machines is duur en meet vaak maar een stukje van de werkbreedte De akkerbouwer denkt er daarom over na om een drone aan te schaffen. “Dat wil ik dit jaar wel onderzoeken.”

veldspuit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.