‘Effect variabele dosering bodemherbiciden pas over paar weken zichtbaar’

De variabele dosering met bodemherbiciden in een perceel bruine bodem lijkt vooralsnog goed uit te pakken. Dat zegt NPPL-akkerbouwer Martin de Meijer uit Zeeuws-Vlaanderen. “Er is nu geen verschil te zien tussen de planten op plekken waar we zwaarder of lichter hebben gedoseerd.”

Hij maakt een belangrijke kanttekening. “Schade aan bonen door te veel bodemherbiciden ontstaat alleen bij veel neerslag. Dat is voor zaterdag 19 juni niet gevallen. Die dag en de dagen erna viel hier 50 millimeter. Ik kan pas over een paar weken echt de balans opmaken of de variabele dosering effectief is geweest.”

Dit seizoen teelt de vennootschap De Meijer bruine bonen op een perceel van 12 hectare. De zwaarte van de grond varieert sterk. De akkerbouwer weet uit ervaring op andere percelen dat een uniforme dosering van bodemherbiciden niet effectief is, omdat een gemiddelde dosering op de zwaardere stukken nog onkruid staat, terwijl op de lichte stukken door overdosering de groei tot stilstand komt en planten zelfs afsterven.

Bodemscans

Een eerder dit jaar gemaakte bodemscan maakte duidelijk dat het lutumgehalte in het perceel varieert van 6% tot 30%. Met deze uitkomsten is een taakkaart gemaakt om variabel te kunnen doseren met het middel Centium. Het algemene advies voor dit middel is om 0,2 liter per hectare te gebruiken. In het betreffende perceel is de gift variabel gedoseerd, omgerekend van 0,15 liter per hectare op de lichte stukken tot 0,25 liter op de zwaardere delen.

Voor 6% lutum, achterop 30% lutum

Goede opkomst

Inzaai van de bruine bonen en de variabele bespuiting vonden plaats op 2 juni. De planten staan er nu, drie weken later, prima bij. “De planten staan er op het hele perceel identiek bij en ik hoop dat dat zo blijft,” zegt De Meijer. “Als de planten geel zien, weet je dat op die plek te veel middel is gespoten. Op droge grond zonder neerslag heb je nooit schade. Nu we 50 mm hebben gehad kan ik over een paar weken pas echt zeggen of de variabele dosering effect heeft gehad.”

Het maken van de bodemscan kost €104 per hectare. Dit is een investering voor de lange termijn. “Zo’n scan maak je een keer en vervolgens kun je daar jarenlang gebruik van maken voor het maken van taakkaarten voor allerlei toepassingen”, zegt De Meijer. Hij is van plan om komende jaren al zijn percelen te scannen. Zo worden de kosten over meerdere jaren gespreid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.