Einde Reglone: einde variabel doseren loofdoodmiddelen, of impuls?

Het doek is definitief gevallen voor loofdoding van aardappel met Reglone. Zie https://www.akkerwijzer.nl/artikel/142561-doek-valt-definitief-voor-diquat-vol-inzetten-op-alternatieven/

De beëindiging van de toelating door de Europese Commissie is op basis van hun bezorgdheden omtrent blootstelling van omstaanders, omwonenden en vogels. De beoordeling is gebeurd met de hogere doseringen die op het label staan. Bij consumptie- en zetmeelaardappelen in Nederland is dit 4 liter per ha. De uitkomst toont aan dat aan deze dosis met de beschikbare gegevens in het dossier de risico’s voor bovenstaande bezorgdheden volgens de Commissie onaanvaardbaar zijn.

Hadden NPPL-resultaten verbod kunnen voorkomen?

In NPPL hebben alle 6 de telers dit jaar variabele dosering (VRA) taakkaarten toegepast met doseringen tussen 0,5 en 2 liter Reglone per ha. En met goede resultaten. Hieruit blijkt de belangrijke rol van precisielandbouw in het verminderen van middelengebruik en daarmee het verduurzamen van de landbouw. Of de NPPL-resultaten met de variabele dosering van Reglone in deze veel lagere dosering een verbod van dit middel had kunnen voorkomen, zullen we echter nooit weten.

Variabel doseren (VRA) van loofdoodmiddelen op basis van biomassakaarten blijft in de toekomst mogelijk.  Voor alternatieve middelen zijn er VRA-adviezen beschikbaar in de LoofdoodApp op Akkerweb, of worden ontwikkeld. Die middelen zijn doorgaans duurder dan Reglone; hiermee wordt de prikkel om voor variabele dosering te gaan mogelijk wel verder vergroot. De Reglone app zal verdwijnen van Akkerweb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.