‘Financiële schade klimaatverandering loopt komende jaren flink op’

aardappelen

Akkerbouwers gaan de gevolgen van klimaatverandering de komende jaren steeds meer in de portemonnee voelen. Financiële schade van het veranderende klimaat kan in 2050 oplopen tot meer dan 50 procent van de bruto opbrengst. Dat blijkt uit een stresstest van de business unit Open Teelten van Wageningen University & Research, waarmee inzicht wordt geboden in de risico’s van het veranderende klimaat.

Webinar klimaatadaptatie

WUR-onderzoeker Daan Verstand vertelde tijdens het webinar ‘Klimaatadaptie: omgaan met te droog en te nat’ van NPPL en Boerderij van de Toekomst over de ontwikkelde stresstestmethodiek die werd ingezet op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder.

Klimaatverandering leidt volgens de gegevens die daar uit voortkomen de komende jaren tot steeds meer schade. De zachte winters, droge voorjaren, hittegolven en extreme buien doen gewassen geen goed. De schade aan pootaardappelen heeft daarbij verreweg de meeste impact. De kosten van de toenemende hittegolven en extreme buien kunnen in het meest ongunstige geval meer dan 50% van de opbrengst gaan bedragen. Daarbij is uitgegaan dat bij droogte niet wordt ingegrepen door beregening en irrigatie.

Kwetsbaar

“Deze test geeft aan dat bedrijven met een intensief bouwplan, zoals pootaardappelen, het meest kwetsbaar zijn. Dat komt ook omdat hier relatief meer geld mee wordt verdiend dan andere gewassen”, aldus Verstand. Hij wijst granen aan als een gewas dat in de toekomst minder gevoelig zal zijn voor risico’s van klimaatverandering.

De stresstest wijst volgens Verstand vooral uit dat er een hoge noodzaak is voor klimaatadaptie. “Op deze manier gaan de schades de komende jaren heel erg oplopen tot 2050 en dat zal zeker leiden tot financiële gevolgen voor akkerbouwers.”

Het webinar is terug te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.