‘Huidige regelgeving belemmert artificial intelligence voor akkerbouw’

Regelgeving vormt een belemmering voor verdere ontwikkeling van artificial intelligence in de akkerbouw. Om dit meer mogelijk te maken moet de overheid regels versoepelen. Dat stelt akkerbouwer Jacob van den Borne tijdens het webinar ‘Kan de akkerbouw met nieuwe technologie in 2030 zonder chemie?’.

Van den Borne sprak donderdagavond op het webinar dat was georganiseerd door de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

Op de vraag wanneer akkerbouwers verwachten dat autonome wiedrobots voor gewassen daadwerkelijk aan de slag gaan, zegt Van den Borne dat robots op dit moment ‘flink aan de weg timmeren’, maar er moet volgens de akkerbouwer nog wel veel gebeuren voordat de sector er écht volop mee aan de slag kan gaan.

Wetgeving faciliteert niet

“De overheid zal wat betreft regelgeving wel moeten instappen. Bijvoorbeeld met de drones, die plaatsspecifiek gewassen kunnen bespuiten. Dit mag nu niet”, aldus van den Borne. “En zo kan ik wel meerdere autonome toepassingen noemen waarbij wetgeving ons niet faciliteert. Die faciliteiten moeten er wel komen, anders wordt er in Nederland niet geïnvesteerd en dan wordt er ook niets ontwikkeld.”

NPPL-deelnemer Sjaak Huetink, eveneens spreker op het webinar, vindt autonome trekkers niet de belangrijkste technologische ontwikkeling. “Ik vind het belangrijker dat de 15 mensen die nu op een wiedbed werken eraf gaan, dan dat die ene persoon achter het stuur van de trekker verdwijnt. Wij als ondernemers zitten te wachten op intelligente systemen die repeterende en eenvoudige gewashandelingen kunnen uitvoeren. Het wordt namelijk steeds moeilijker om goede mensen beschikbaar te hebben die dit nu willen doen en dat geldt ook voor de prijs die betaald moet worden.”

Bekijk webinar ‘Kan de akkerbouw met nieuwe technologie in 2030 zonder chemie?’:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.