Nieuwe pootmachine: meer gemak met variabel poten

aardappel poten

Anselm Claassen in Vierhuizen (Gr.) gebruikt dit seizoen een nieuwe pootmachine voor het variabel poten van een deel van zijn pootgoed. Hij experimenteert al enkele jaren met een variabele pootafstand.

Vanaf 2019 krijgt Claassen daar als NPPL-deelnemer professionele begeleiding bij. “Ik wil graag onderzoeken wat de meerwaarde is van variabel poten op opbrengst en maatsortering”, zegt Claassen

Overrulen

De akkerbouwer vertelt graag over de voordelen van zijn nieuwe Grimme pootmachine met een cci1200 isobusbediening. “Het bijzondere hiervan is dat we een ingelezen taakkaart en de ingestelde pootafstand in het cci1200-scherm kunnen overrulen. Dat wil zeggen dat we de pootafstanden uit de taakkaart zelf nog traploos kunnen aanpassen in de machine. Dus desgewenst bijstellen met een bepaald percentage naar boven of naar beneden ten opzichte van de gemiddelde pootafstand. Dat werkt heel makkelijk, want dan is het niet elke keer nodig om met de usb-stick naar de boerderij te gaan om op mijn computer weer een nieuwe taakkaart te maken.” Dat is volgens Claassen een groot voordeel van deze nieuwe machine, maar daar blijft het niet bij.

Optimale pootafstand

Daarnaast kan de nieuwe pootmachine nu per element de optimale pootafstand uitvoeren. “De nieuwe pootmachine rekent per element wat de pootafstand moet zijn. Bij de oude pootmachine werd dat het gemiddelde van de vier elementen.”

Elk element wordt apart aangedreven en apart door de computer aangestuurd waarbij de elementen onafhankelijk van elkaar de pootafstand bepalen. “Na elke vijf meter poten, berekent de machine automatisch wat de gemiddelde pootafstand is geweest en stelt die zonodig bij. Het element gaat harder of langzamer draaien afhankelijk van de grootte van de knollen. Dat maakt het variabel poten nog nauwkeuriger.”

Niet poten op delen van perceel

Met een taakkaart is de machine ook zo in te stellen dat een gedeelte niet wordt gepoot. “Zo hebben we blokken bij drie verschillende potentiezones niet gepoot. Want SPNA heeft daar een proef aangelegd met verschillende pootafstanden voor het bepalen van de rekenregels variabel poten voor pootgoed op kleigrond.”

Een ander voordeel is dat de nieuwe poter is uitgerust met portaalassen die 35 graden kunnen draaien. Daarmee kunnen we sneller en heel gemakkelijk weer voor de ruggen komen, zonder onnodig over de grond te rijden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.