NPPL: demo met spuitdrone op Future Farming & Food Experience

Donderdag 25 mei a.s. komt de spuitdrone naar het evenement Future Farming & Food Experience in Lelystad. Innovatieonderzoeker Tamme van der Wal (AeroVision) laat weten dat als het enigszins mogelijk is, dat Leks Bolderdijk van ABDrone een demo met de Chinese dronespuit DJI-type XXX zal geven. Deze drone kan tot 10 liter spuitvloeistof meenemen. De drone is nog onderweg naar Nederland en zal in elk geval getoond worden. Als de omstandigheden het toelaten wordt er ook mee gevlogen.


Bewustwording

In Zuidoost-Azië zijn spuitdrones al praktijk. Op schuine hellingen en in natte teelten zoals bij rijst is daar vaak nog een rugspuit de standaardmethode voor bespuitingen en biedt een spuitdrone uitkomst en meer veiligheid voor de boer. In Nederland is het spuiten met de drone nog verboden omdat het spuiten met een vliegtuig verboden is en een drone onder de wetgeving voor luchtvaart valt.  Je zou kunnen denken aan het pleksgewijs bestrijden van aardappelopslag.  De demo is ook bedoeld voor bewustwording bij de overheid, politiek en belangenbehartigers om tot een veranderende regelgeving rond het spuiten met een drone te komen. Uit oogpunt van drift is de drone die door zijn rotors juist voor veel luchtondersteuning naar het gewas zorgt niet te vergelijken met het vliegtuigspuiten. In Europa zijn wel in Zwitserland en in de Moezelstreek met hun steile hellingen eerste experimenten met een spuitdrone. Dit op basis van een ontheffing van de landelijke overheid aldaar.

Reeks interessante toepassingen

Er is een reeks aan interessante toepassingen met spot spraying met een drone volgens Tamme van der Wal voor toepassing in Nederland. Nu kan dat ook met de normale veldspuit die aangestuurd wordt door een taakkaart op basis van dronebeelden. En in een nat voorjaar kan het alleen wanneer de akkers berijdbaar zijn.  Maar zelfs met de modernste veldspuiten kun je niet tot specifiek de plaats van een enkel plantje spuiten wat de spuitdrone wel lukt. Bij de meest gebruikte veldspuiten is het een kwestie van de hele spuitboom open of dicht, of eventueel per sectie. Of handmatig en dat is het tijdrovend.  En een tractor met spuit kost veel meer brandstof en tijd dan spuiten met een drone.

In de veehouderij zou je ridderzuring pleksgewijs kunnen bestrijden. En zelfs de open plek nadat de ridderzuring dood is, vervolgens plaatsspecifiek opnieuw kunnen inzaaien met een drone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.