´Koudwatervrees precisielandbouw met opleidingen wegnemen´

taakkaart op monitor

Vraag voor 1 oktober gratis ‘voucher’ aan voor opleidingen Precisielandbouw

Precisielandbouw is de trend van het moment. Precisielandbouw is één van de antwoorden op de vragen waar de agrarische sector momenteel voor staat. Maar er is nog wel veel (onnodige) watervrees rondom precisielandbouw, constateren ze bij Aeres Hogeschool. Voor wie meer wil weten over precisielandbouw zijn er nu speciale cursussen ontwikkeld waar SABE-vouchers voor kunnen worden aangevraagd. Aanvragen van deze vouchers kan nog tot 1 oktober. De cursussen zijn zowel ontworpen voor agrarisch ondernemers als bedrijfscoaches. Haak aan, mis de boot niet. “Soms zit de oplossing voor een probleem nu al op de mobiele telefoon in je broekzak.

Corné Kocks, lector bij landbouwhogeschool Aeres en centraal coördinator precisielandbouw, constateert dat precisielandbouw een trend is, maar dat er ook tegelijkertijd nogal wat koudwatervrees is. “Onze angst is een beetje dat de ontwikkelingen rond precisielandbouw stagneren, terwijl agrarisch Nederland makkelijk op een rijdende trein mee kan rijden.”

Mede om koudwatervrees weg te nemen, zijn er twee cursussen/opleidingen in het leven geroepen. Een Cursus Precisielandbouw voor Agrarisch Ondernemers en één voor Agrarisch Adviseurs. Corné: “De koudwatervrees zit ‘m er soms in dat boeren denken dat precisielandbouw duur is en veel investeringen vraagt, of dat het ingewikkeld is. Beide zijn lang niet altijd waar. Veel boeren kunnen hun huidige materieel gewoon gebruiken voor precisietechnieken, en het maken van een taakkaart bijvoorbeeld kun je in een middag leren. Als je alles wilt, dan is precisielandbouw misschien hogere wiskunde, maar een instapniveau dat iedere boer of adviseur kan snappen. En juist daar mikken we in deze twee cursussen op.”

Oplossing in je broekzak

Projectleider precisielandbouw bij Aeres, Alfred Pot, geeft twee mooie voorbeelden van precisielandbouw die voor elke boer haalbaar zijn. “Als je tijdens het uitlaten van de hond over je akker loopt en ergens een plek ziet waar wat moet gebeuren, kun je daar met hele simpele apps ter plekke een scan van maken met je mobiele telefoon. De coördinaten worden automatisch ingeladen zodat je een dag later plaatsspecifiek kan bijspuiten of extra kunt bemesten. De oplossing van jouw vraag zit soms echt letterlijk op je mobiel in je broekzak. Ander voorbeeld: als jouw trekker automatisch rechtrijdt op GPS, kun je in de tijd dat je niks doet en je je verveelt op de trekker, prima op je tablet pakweg een taakkaart maken. Het instapniveau van de aangeboden cursussen is voor elke agrarische ondernemer of adviseur haalbaar.”

Haak aan, adviseert Alfred. “Mis de boot niet. Precisielandbouw zal alleen maar ingewikkelder worden en het beste kun je vroeg aanhaken. En met vouchers is het voor ondernemers feitelijk nog gratis ook. Het kost alleen tijd. De opbrengst komt later.”

Alfred heeft laatste jaren als docent al ervaring opgedaan met studenten van Aeres op het terrein van precisielandbouw.

Cursus Precisielandbouw agrarisch ondernemers

De Cursus Precisielandbouw Agrarisch Ondernemers is een eerste kennismaking voor agrarische ondernemers met verschillende vormen van precisielandbouw. Denk daarbij aan taakkaarten, werktuigbesturing, duurzame bedrijfsvoering en het monitoren van effecten. De cursus beslaat vier dagdelen en zal zoveel mogelijk (afhankelijk van de interesse) in de buurt van de ondernemer worden gegeven. Het is deels theorie in een ‘klasje’, met daarnaast praktijkervaringen op het veld. Er worden onder meer diverse sensoren gebruikt en deelnemers kunnen het geleerde direct in praktijk brengen. Om zo de hele cyclus van waarnemen, diagnose, beslissen, uitvoeren en evalueren door te lopen. Alfred: “En uiteraard is er veel tijd en ruimte om ervaringen te delen.”

Opleiding Bedrijfscoach Precisielandbouw

De basis van de tweede cursus, de Opleiding Bedrijfscoach Precisielandbouw, is identiek aan die van de agrarisch ondernemer. Alleen komen daar nog vier dagen bij voor verdieping. Denk daarbij aan soft skills en bedrijfsvergelijkingen. Ook is er een examen. Corné: “De twee opleidingen haken op elkaar aan. Als een adviseur bij een boer op het erf komt, is het goed als de boer snapt wat de basis van precisielandbouw is. Zo kunnen adviseur en boer elkaar beter begrijpen.”

De cursussen zijn vooral gericht op het boerenbedrijf buiten. Alfred: “Denk daarbij aan de akkerbouwer, de bloembollenteler en de veehouder die maïs en grasland heeft. Het is niet voor de glastuinbouw en intensieve veeteelt bedoeld.”

Gratis

Mooie is dat de cursus voor agrarisch ondernemers feitelijk gratis is. De basiscursus kost € 800, maar deelnemers kunnen een voucher aanvragen voor een SABE-subsidie. Corné: “Die voucher dekt te totale kosten. Die voucher kun je bij de RVO/LNV aanvragen. De HAS, WUR, HVHL, InHolland en Aeres hebben mensen klaar staan om die cursussen precisielandbouw te gaan geven. Ik zeg doen, stap op de trein die al rijdt.”

De adviseurscursus kost € 2.500 . Ook daarvoor geldt dat vouchers kunnen worden aangevraagd. Dat voucher is € 1.250 waard en moet de adviseur de rest dus zelf financieren. Alfred: “Belangrijk is dat belangstellenden de voucher vóór 1 oktober aanvragen. Dan loopt de aanvraagtermijn af. En vol=vol, dus reageer snel. De voucher blijft een jaar geldig, dus je hoeft niet over twee weken al een cursus te volgen.”

Een van de ondernemers die precisielandbouw zal doceren, is Jacob van den Borne. Corné: “Hij is een van de voorlopers van precisielandbouw in Nederland. Hij zal tekst en uitleg geven.” Maar, voegt Corné er aan toe om ook hier meteen maar koudwatervrees weg te nemen: “Boeren hoeven niet allemaal ‘Jacobs’ te worden. Veel agrarisch ondernemers kunnen op een heel basaal niveau kennis maken met precisielandbouw in deze cursussen. En dan langzaam doorgroeien. Het instapniveau van de basisopleiding is laag, maar de opbrengst aan het einde hopelijk heel hoog.”

Natuurinclusief ondernemer en Stikstof

Onder de SABE-regeling zitten ook nog twee andere cursussen voor geïnteresseerde ondernemers en adviseurs. Zie daarvoor de website van RVO of de websites van HAS, WUR, HVHL, InHolland en Aeres. In totaal zijn 600 vouchers beschikbaar voor alle drie de cursussen.

Nuttige links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.