‘Slimme techniek oplossing voor gewasbeschermingsdoelen’

Robotplatforms als de Robotti vormen de basis voor o.a. autonoom wieden, schoffelen, spuiten, monitoren

Door slimme techniek toe te passen kan Nederland nagenoeg zonder emissies naar het milieu en zonder residuen op producten gewassen telen. Dat verwacht althans het merendeel van de deelnemers aan het webinar ‘Gewasbescherming nu & straks’ van NPPL.

Tijdens het webinar werd de ambitie van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 besproken met akkerbouwers Cornelis Mosselman, Pieter van Leeuwen Boomkamp en Koen Klompe, die een aantal nieuwe oplossingen uitproberen. Uit de antwoorden van deelnemers aan het webinar blijkt bovendien dat zo’n 47 procent inmiddels al bezig is met slimme techniek.

De deelnemers aan het webinar: (v.l.n.r.) Corné Kempenaar, Pieter van Leeuwen Boomkamp, Koen Klompe en Cornelis Mosselman.

Robotti

Bij de Boerderij van de Toekomst, waar Klompe bij betrokken is, zijn bovendien een aantal veelbelovende experimenten met robots aan de gang, waaronder een met robottrekker Robotti. Nog niet alles op de proeflocatie in Lelystad loopt even soepel, maar Klompe heeft positieve verwachtingen voor de toekomst. “De Robotti heeft door storingen tot nu toe weinig op het land gereden en nog niet echt werk uitgevoerd, er was bijvoorbeeld iets mis met de gps. Dat is nu opgelost. Komend jaar gaan we hier zeker mee aan de gang.”

De Robotti wordt momenteel door experts ‘robuust’ gemaakt zodat hij straks kan functioneren in een normaal landbouwsysteem. “We hopen dat we in de toekomst hiermee op arbeidsuren kunnen besparen”, aldus Klompe.

Zorgen over beleid

Ook bij Van Leeuwen Boomkamp zijn experimenten met slimme techniek gaande. Onder meer met pulsatietechniek waarmee gewassen meer specifiek kunnen worden bespoten. Daarnaast is Van Leeuwen Boomkamp bezig met een schoffelmachine met camerabesturing. De stelling dat slimme techniek kan helpen bij het behalen van de doelstelling steunt hij, maar hij heeft wel zorgen over het huidige politieke beleid. Nieuwe techniek is immers duur en de vraag is of deze wel toekomstbestendig blijft bij nieuwe beslissingen. “Heel duidelijk beleid is er niet. Soms veranderen ze nog wel eens iets in de wetgevingen”, aldus Van Leeuwen Boomkamp.

Veilig in verkeer

Mosselman ziet wel toekomst in kleine robotjes die oppervlaktes kunnen bewerken. “Er zijn eigenlijk twee sporen: een autonome trekker die volledig zelfstandig kan werken, maar ook kleine lichte robots op het land. Ik verwacht zelf dat de autonome trekker misschien wel sneller gereed is.”

Van Leeuwen Boomkamp ziet met name een uitdaging voor werken op verschillende percelen. “Wanneer robots veilig zelf de weg kunnen oversteken komen we een stuk dichterbij. Ik denk dat er nu voorlopig veel winst te halen is door spuiten slimmer te maken zodat we middelen kunnen reduceren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.