‘Strokenteelt kan in overgangsfase niet zonder steun overheid’

Biologische tuinbouw in de vollegrond in combinatie met strokenteelt en vaste rijpaden is op lange termijn financieel mogelijk. Maar in de omslagperiode is ondersteuning door de overheid nodig. Dat was de kernboodschap van NPPL-deelnemer Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat (Z.-H.) aan landbouwminister Carola Schouten.

De minister bracht maandag 28 september een bezoek aan de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Op dit proefbedrijf van de WUR wordt onderzoek gedaan naar strokenteelt en andere vormen van mengteelten.

Cornelis Mosselman (rechts) legt in Lelystad aan minister Carola Schouten uit hoe de biologische strokenteelt op zijn bedrijf uitpakt.

Strokenteelt

Mosselman is dit jaar begonnen met biologische strokenteelt (3.20 meter breed) vanaf vaste rijpaden. Hij teelt acht groentegewassen. Hij was uitgenodigd bij het bezoek van de landbouwminister om zijn persoonlijke ervaringen te delen. “Biologische strokenteelt heeft enorm positieve effecten op de bodemkwaliteit. Ik zie dat op mijn eigen bedrijf. De realiteit is ook dat de investeringen in de eerste jaren groot zijn en ondernemers zoals ik hun eigen afzet moeten organiseren. De kosten gaan behoorlijk voor de baten uit.”

Risico’s en extra kosten

Er is wel steun beschikbaar, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat, zegt Mosselman. Hij doelt bijvoorbeeld op rentekorting bij leningen en vergoedingen uit het GLB. “Dat is leuk, maar staat totaal niet in verhouding tot de risico’s en extra kosten die het pionieren met zich meebrengt. Als de overheid deze omslag wil, en dat zegt zij, dan hoort daar ook een betere ondersteuning bij.”

Impuls voor biodiversiteit

Hij krijgt veel positieve reacties over de omslag op zijn bedrijf. De biodiversiteit onder en boven de grond krijgt een impuls. “Daar word ik zelf heel blij van. Evenals iedereen die bij mijn bedrijf betrokken is of hier op bezoek komt. Maar uiteindelijk moet het allemaal wel worden betaald. Op termijn zal dat uit de markt moeten komen. In de omslagperiode is ondersteuning nodig. Anders zullen niet veel boeren hiermee beginnen.”

Veldrobot

Tijdens het bezoek van de minister werd ook de Robboti, een volledige autonome veldrobot, gedemonstreerd. De Robotti is relatief licht en geeft dus weinig bodemverdichting. Het werktuig kan worden ingezet voor bijvoorbeeld zaai- en schoffelwerkzaamheden. Op de Boerderij van de Toekomst wordt een aantal proeven met de Robotti uitgevoerd.  

2 Comments

  • Mar-Leen Amsing zegt op 02-10-2020 - 09:04 :

    L.S.,
    Aandacht voor de opmerking De Robotti…. ‘relatief licht’ verwijzend naar de zwaardere trekker!!!!!!!
    Bodemverdichting is ‘t gevolg van de bandenspanning, onafhankelijk van het gewicht.
    Gezien het verschil in bandenmaat acht ik dat de bodemdruk bij de Robotti wel eens hoger kan zijn dan u doet vermoeden. Graag cijfers.

    Met vriendelijke groet,
    Mar-Leen Amsing, ex landbouwer

  • Bram Veldhuisen zegt op 06-10-2020 - 07:35 :

    Beste Mar-Leen,
    Dank voor uw reactie. Uw aanname dat bodemverdichting alleen afhankelijk is van het gewicht is slechts gedeeltelijk correct. Voor bovengrond klopt uw vuistregel, maar voor verdichting van de ondergrond is aslast belangrijker.
    Zie ook dit artikel van PennState: https://extension.psu.edu/avoiding-soil-compaction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.