Sensor- en monitoringsystemen
Groei van gewassen geautomatiseerd volgen.
Voorbeelden zijn Pluk-o-Trak-systeem in Fruit, Grip op Gras in melkveehouderij, satelliet-gewasmonitoring, wel- en wee-apps in akkerbouw en sensorsystemen op machines die gewasopbrengst en kwaliteit meten. Recent zijn er ook ‘sniffers’ op de markt die trekker- en machine-data toegankelijke en bruikbaar maken voor/door telers. Deze data-logger-systemen geven data over tijdinzet, bewerkte hectares, motordata (CANbus), en intensiteit van de plaatsspecifieke inzet van machines/as applied kaarten. Voor de Fruitteelt is op de vernieuwde pluk-o-trac oogstmonitoring beschikbaar, waardoor een gedetailleerde opbrengstkaart gemaakt kan worden. De data is te gebruiken bij het verbeteren van gewasmanagement.

Voordeel voor de teler:
- Beter inzicht in gewasgroei en -opbrengst;
- Data waarmee transparantie vergroot kan worden;
- Data waarmee opbrengstverschillen verklaard kunnen worden en in toekomst beter gewasmanagement gedaan kan worden (resource use efficiency).
Voordeel voor milieu:
- Resource use efficiency (optimalisatie van input en output).
Status:
Technieken zijn redelijk praktijkrijp, staat aan begin marktintroductie.
Waarom nog weinig toegepast?:
- Integrale toepassing in bedrijfsverband vergt inspanningen;
- Twijfel over nut, en maatschappelijke voordelen niet scherp aan te geven.
Dit biedt NPPL:
Voor elke landbouwsector zijn er toepassingen mogelijk. Telers die met deze toepassing aan de slag gaan in NPPL-verband krijgen een ondersteuning bij technische keuzes en inzet op het bedrijf. Er wordt een specifieke toepassing gekozen waar de teler mee aan de slag gaat. Resultaten worden besproken.