14 oktober: demodag robotisering en rijpadenmechanisatie

Op 14 oktober tonen NPPL, SMARAGD en de Boerderij van de Toekomst hoe je met robots en innovatieve mechanisatie bodemverdichting kunt voorkomen.

Hoe kunnen veldrobots, autonome trekkers en vaste rijpaden bijdragen aan het terugdringen van bodemverdichting en met welke machines kun je aardappelen oogsten en grond bewerken in bedden- of strokenteelten? Drie robots, een lichte rijpadenrooier en een innovatieve voorloze beddenploeg tonen 14 oktober wat er nu al kan. Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research gaan in op de verdiensten van dergelijke technieken.

Focus op actuele bewerkingen en mogelijkheden

Medeorganisator van de middag, Jan Kamp, teamleider product- en gewasinnovaties bij Wageningen Research in Lelystad, geeft aan dat bewust gekozen is voor actuele bewerkingen waaronder aardappelen rooien en grondbewerking. “Voor onkruidbestrijding is het nu niet de tijd van het jaar en we willen telers echt laten zien wat er al kan met op de markt zijnde robots en hoe nieuwe ontwikkelingen en aangepaste mechanisatie de ecologie van de bodem kunnen ondersteunen. De demo’s zijn dan ook vooral interessant voor akkerbouwers die bodemverdichting te lijf (willen) gaan middels rijpadenteelt en akkerbouwers die autonome bewerkingen in de praktijk willen zien.”
In het voorjaar pootte de Boerderij van de Toekomst bij wijze van proof of concept aardappelen met een AgroIntelli Robotti robot en een Dewulf pootmachine. Dat ging verrassend goed en het was mede aanleiding om te bekijken of de robot ook autonoom kan loofklappen. Kamp: “Autonoom loofklappen is ingewikkelder dan je denkt. De hoogteregeling moet goed zijn maar stel dat de klapper door een gat dreigt te smoren in de grond? Hoe moet de combinatie dat voorzien en hoe te reageren? We zien dat relatief basale toepassingen prima gaan met robots maar zodra het iets gecompliceerder wordt, is echte autonomie nog niet vanzelfsprekend.”

Toekomst van de aardappeloogst

Hoewel de nadruk ligt op de demonstraties, gaan onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research ook in op de vraag hoe de toekomst van de aardappeloogst er uit zou kunnen zien. Gaat dat op termijn autonoom? Zonder tussenkomst en hulp van mensen en hoe gaat dat dan in z’n werk? “Dertig jaar geleden hadden we verlies- en opbrengstmeting op maaidorsers en kijk hoever de fabrikanten nu al zijn. Er zit nog een chauffeur op maar nagenoeg alles kan al autonoom. Tot het lossen en het veldtransport aan toe. Gaat straks één persoon toezicht houden op een kleine vloot aan autonome aardappelrooiers en de afvoer en het transport coördineren? Als onderdeel van het SMARAGD-project zijn verschillende oogstoplossingen gesimuleerd waaronder kleinschalige rooisystemen die een of twee rijen per werkgang rooien. Hieruit kwam naar voren dat kleinschalige, autonome rooioplossingen concurrerend zijn met traditionele grootschalige rooisystemen. Met onze onderzoeken en praktijkdemonstraties hopen we de wisselwerking met fabrikanten te versterken en zo kleinschalige autonome oplossingen te stimuleren”, betoogt Kamp.

Twee typen robots

Bezoekers zien op 14 oktober twee verschillende typen marktrijpe veldrobots of eigenlijk autonome trekkers aan het werk.

De Deense fabrikant AgroIntelli vertelt samen met Dewulf over de ervaringen met autonoom aardappelen planten en klappen. Met een tweede Robotti gaat mechanisatiebedrijf Abemec een groenbemester 3 m breed zaaien. En de Agbot robottrekker van het Nederlandse AgXeed demonstreert grondbewerking met een 3 m brede Amazone Cenius cultivator.
In hoeverre tweerijig aardappelen oogsten mogelijk is vanaf 3 m brede rijpaden toont de Boerderij van de Toekomst zelf. Zij liet een relatief lichte AVR Spirit 5200 met 6 ton tussenbunker ombouwen naar 3,15 m spoorbreedte en rupsonderstel. De (niet autonome) John Deere 6130R ervoor is aangepast naar dezelfde spoorbreedte en eveneens voorzien van vier smalle rupsen.

Als vertegenwoordiger van het SMARAGD-project demonstreert Steverink Techniek de inmiddels gepatenteerde Butterfly beddenploeg. Deze voorloze ploeg kan 3 m brede stroken tot 16 cm diep omploegen zonder begin- en eindvoor en is daarmee ideaal voor rijpaden- en strokenteelten.

Praktisch

De demonstraties vinden donderdagmiddag 14 oktober plaats tussen 13:00 en 17:00 uur op een perceel van de Boerderij van de Toekomst. Het evenement is gericht op akkerbouwers maar andere geïnteresseerden zijn natuurlijk ook van harte welkom. Opgave vooraf is verplicht ent en doe je via de website van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw
• Wanneer: 14 oktober
• Tijdstip: 13:00 – 17:00 uur (inloop met lunchgelegenheid vanaf 12:00 uur)
• Waar: Fieldlab van de Boerderij van de Toekomst
• Adres: Edelhertweg 1, 8219 PH Lelystad

AgroIntelli Robotti – autonoom loofklappen

De Robotti 150D is inmiddels een bekende verschijning op de Boerderij van de Toekomst en ook elders. AgroIntelli zoekt actief samenwerking met werktuigfabrikanten en heeft samen met Dewulf een 2-rijige loofklapper van een zelfrijdende aardappelrooier omgebouwd in een voor de Robotti geschikt concept. Het is de eerste keer dat deze combinatie is getest en toekomstige interesse van de aardappeltelers zal uitwijzen of Dewulf van dit conceptuele product overgaat naar een commercieel kant-en-klare Robotti loofklapper.

De Deense fabrikant AgroIntelli vertelt samen met Dewulf over de ervaringen met autonoom aardappelen planten en klappen. (foto: AgroIntelli)

Abemec Robotti – autonoom zaaien

Een andere Robotti 150D wordt door Abemec ingezet om autonoom groenbemesters te zaaien met een 3 m brede eigenbouw zaaimachine met APV-opbouwzaaimachine. De tweemotorige autonome werktuigendrager met 150 pk heeft een vaste spoorbreedte van 3,15 m en is voorzien van een driepuntshef voor het dragen van werktuigen en machines die passen tussen beide motorcompartimenten en de wielen.

De Robotti zaaide al eerder autonoom en Abemec laat op 14 oktober zien hoe je met de robot groenbemesters kunt zaaien. (foto: Koos van der Spek)

AgXeed Agbot – autonoom cultivatoren

De Agbot van AgXeed heeft een 156 pk Deutz-motor aan boord. De rij-aandrijving (0 – 13,5 km/u) en de aandrijving van werktuigen en machines geschiedt elektrisch. Primeur is de tweede versie van de robot met een traploos verstelbare spoorbreedte van 1,80 tot 3,20 m en een elektrisch aangedreven aftakas met 0 – 1.200 omw/min en 100 kW vermogen.
De getoonde versie met twee rupsen en vast spoorbreedte krijgt binnenkort gezelschap van een versie met verstelbare spoorbreedte en elektrische aftakas. De Agbot draagt tijdens de demo een standaard driebalks Amazone Cenius 3003 brede cultivator.

AgXeed toont de tweede versie van haar Agbot die een verstelbare spoorbreedte heeft en voorzien is van een aftakas. (Foto: AgXeed)

Steverink Butterfly – voorloze beddenploeg

In het kader van het SMARAGD-project en de Akker van de Toekomst in de Noordoostpolder ontwikkelde Steverink Techniek de afgelopen jaren een voorloze beddenploeg. Aan de voorzijde nemen twee scharen grond omhoog en keren deze grond deels links en deels rechts waarna de grond op twee transportbanden komt. De ontstane dubbele voor wordt dicht geploegd door een linker en een rechter rister, gevolgd door aan weerszijden nog twee risters. Daarna worden de twee eindvoren door de transportbanden gevuld met de gekeerde grond die aan de voorzijde uitgenomen werd.

De inmiddels gepatenteerde Butterfly ‘ploeg’ wordt nog getrokken door een reguliere trekker op 3,15 m spoorbreedte. (Foto: Wim Steverink)

WUR – rijpadenrooier

WUR/Boerderij van de Toekomst laat ziet hoe je op basis van relatief eenvoudige aanpassingen met gangbare mechanisatie aardappelen kunt rooien vanaf vaste rijpaden. Ze liet daartoe een relatief lichte tweerijige AVR Spirit 5200 met 6 ton tussenbunker ombouwen naar 3,15 m spoorbreedte en rupsonderstel en voorzien van een axiaalset. De bunker dient om de opbrengst van de 280 m lange percelen mee te nemen en te lossen in kippers op beide kopakkers.
WUR denkt dat dit concept kansrijk en betaalbaar is om met relatief lichte rooiers te oogsten vanaf vaste rijpaden om bodemverdichting te voorkomen.

De Boerderij van de Toekomst bekijkt welke voordelen rooien vanaf rijpaden oplevert voor de bodem en aardappelopbrengst. (foto: Joost de Rijk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.