E-robotiller: autonome grondbewerking

Reedyk/HWodKa e-Robotiller

autonoom voertuig voor grondbewerking
Werkbreedte: 3 meter
Werksnelheid: tot 15 km/u
Benodigd vermogen: 45 kW bij 10 km/h
Fabrikant: Reedyk
Prijs: nog onbekend

Nadat de e-Robotiller van akkerbouwinnovatiegroep HWodKa en fabrikant Reedyk een kortstondig debuut maakte op 19 mei, was het autonome grondbewerkingsvoertuig tijdens de Future Farming & Food Experience echt publiekelijk in actie te zien. De e-Robotiller is ontworpen voor zaaibedbereiding, stoppelbewerking en het zaaien en onderwerken van groenbemesters.

(tekst gaat onder foto’s verder)

De 125 kilo wegende brandstofcel van een Hyundai Nexo personenwagen levert 180 kW piekvermogen via de accu’s, 90 kW continu en benodigt 45 kW tijdens een bewerking met de zes kooirollen met 10 km/u. Een ontwerpeis van HWodKa was dat de e-Robotiller een 3 meter brede aardappelpootcombinatie en een 6 meter brede bietenzaaimachine voor moet kunnen blijven tijdens de zaaibedbereiding. Met 6 gasflessen met daarin elk 50 liter (1 kilo) waterstofgas op 200 bar kan 3 uur op 45 kW en 1,5 uur op 90 kW gewerkt worden. Daarna moeten de flessen hervuld worden. Een proces dat in de toekomst ook volledig autonoom moet kunnen.

Het gehele voertuig weegt slechts 3.200 kilo en het ‘powerpack’ (momenteel excl. gasflessen) kan afgenomen worden om (later) een autonoom transportvoertuigje (ook meerdere in zwermen) aan te drijven. De powerpack komt in de toekomst ook te huur voor bijvoorbeeld het aandrijven van een elektrische beregeningspomp.

De voorste rollen kunnen sneller draaien dan de achterste voor een intensieve grondbewerking. De e-Robotiller navigeert op basis van AB-/werklijnen en maakt op de kopakker autonoom een bocht in de vorm van een Ω (Omega). De routeplanningstool is afkomstig van Mobotsoft.

Bekijk de video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.