Abemec: robot Dino klaar voor schoffelen in ijsbergsla

In juli wordt de autonome mechanische wiedrobot Dino van Naïo Technologies ingezet bij NPPL-deelnemer Nico Knibbe. Leverancier Abemec laat weten dat sinds vorig jaar een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd. In Amerika draaien nu drie machines fulltime in de teelt van sla; er zijn er al twee bijbesteld.

Knelpunten opgelost

Volgens productmanager Thijs van de Ven zijn de knelpunten opgelost. De zelfrijdende Dino heeft een veiligheidsupdate ondergaan en de software is aangepast. De hoge kwaliteit kleurencamera is nu nog beter in staat slaplanten te herkennen. “Naïo is continu bezig geweest met het verzamelen van slabeelden. We hebben er het volste vertrouwen in.”

Veiligheid

Ten aanzien van de veiligheid komt de Dino volgens Van de Ven in aanmerking voor CE-certificering. “Als de overheid meewerkt, en de EU is daar wel voor, dan zouden in de toekomst gecertificeerde machines ook zonder toezicht hun werk kunnen doen.”

Eigen GPS

Tot op heden heeft fabrikant Naïo Technologies een eigen GPS-systeem. Tijdens het planten moeten hiermee de GPS-lijnen worden opgenomen en vervolgens moet de ‘bol’ bij het schoffelen op de Dino worden gezet. Van de Ven: “De Dino communiceert niet met GPS van Trimble. Natuurlijk is het wel een streven van robotfabrikanten om de uitwisseling naar andere systemen mogelijk te maken. Wat gebruikers zich vaak niet realiseren, is dat dit in feite de zwakste schakel is.”
Bij de demonstratie van Dino bij Knibbe moet blijken hoe snel datagegevens worden opgepikt. Dat geldt voor het inrijden en voor het zelfstandig draaien op het kopeinde.

Verschillende gereedschappen

Als de Dino over de 1.80 m brede bedden rijdt, stuurt het Vision-systeem een sideshift aan die zorgt dat de schoffelelementen zo dicht mogelijk langs de plantrijen gaan met een nauwkeurigheid van 2 cm. Van de Ven wijst erop dat verschillende gereedschappen worden aangeboden: verschillende schoffels en vingerwieders. “Door bijvoorbeeld wekelijks over het land te gaan en meerdere gereedschappen te gebruiken, worden onkruid-kiemplantjes steeds zwakker’, aldus de productmanager. De teler wordt via sms op de hoogte gesteld als de Dino klaar is. Ook bij een technisch probleem, bijvoorbeeld een obstakel, wordt een sms verzonden. 

Acht uur

Knibbe zag het voor zich dat het onkruid dag en nacht wordt gewied door de robot. Zover is het nog niet. De Dino wordt elektrisch aangedreven (lithiumaccu’s) en kan daarmee acht uur vooruit. Met een rijsnelheid van 4 km/uur is de capaciteit 3 ha per dag.

Veelbelovend

Fabrikant Naïo Technologies noemt het automatiseren van wieden een veelbelovende toepassing in meerdere groentegewassen.  Het leidt niet alleen tot minder milieubelasting en/of betere werkomstandigheden, er blijft ook meer tijd over voor andere minder goed te automatiseren taken binnen het bedrijf. De Dino wordt op dit moment getest in bieten en prei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.