AG-robot of the year: antwoord op tekort arbeid

De Tortuga AgTech aardbeien- en tafeldruivenoogstrobot is de winnaar van de prijs Ag Robot of the Year 2024. De robot is ontworpen voor de oogst, maar kan ook data verzamelen voor prognoses, planten behandelen met UV-C licht en snoeien. De publieksprijs was voor de Tipard 1800.

Twaalf kandidaten, vijf finalisten

De jury koos de oogstrobot van Tortuga AgTech uit twaalf initiële kandidaten en vijf finalisten. Deze jury bestond uit Future Farming-redacteuren, een universitair onderzoeker op het gebied van robotica en precisielandbouw en boeren van over de hele wereld. Een nieuw jurylid was Anna Haldewang, oprichtster en CEO van de InsightTRAC Rover die in 2023 de Ag Robot of the Year-prijs won. De overige vier finalisten waren de Andela Robot Weeder ARW-912, de Tipard 1800, Ekobot WEAI en de Tensorfield Agriculture Jetty.

Vijf criteria

Elk jurylid beoordeelde de vijf finalisten op basis van deze vijf criteria:

  1. originaliteit/technische doorbraak;
  2. haalbaarheid/marktgereedheid;
  3. potentieel om het leven van boeren te beïnvloeden;
  4. gemakkelijke acceptatie door boeren;
  5. duurzaamheid.

Multi inzetbaar

De jury koos Tortuga AgTech als winnaar omdat de oogstrobot helpt het tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden. De jury was ook onder de indruk van het vermogen om meerdere soorten fruit te oogsten. De robot oogst en transporteert daarnaast niet alleen gewassen, maar behandelt ze met UV-licht, trimt uitlopers en registreert essentiële data. De machine maakt wat een paar jaar geleden slechts een visie was werkelijkheid, aldus de jury. De jury vond de robot praktisch en veelzijdig. De machine wordt aangeboden op basis van een servicecontract en tegen een prijs die gelijk is aan het inhuren van arbeidskrachten. De werkelijke waarde van de robot ligt in het bieden van een oplossing van het personeelstekort in de sector. Sommige boeren hebben de oogst van gewassen hierdoor bijvoorbeeld al stopgezet.

Kern future farming

Deze robot raakt volgens de jury de kern van waarom Future Farming en World FIRA het initiatief hebben genomen om de landbouwrobot van het jaar uit te reiken. Veld- en oogstrobots die tussen februari 2023 en januari 2024 nieuw aan de kopersgids van Future Farming zijn toegevoegd, kwamen hiervoor automatisch in aanmerking. Zo worden praktijkgerichte, boervriendelijke, winstgevende en schaalbare veld- en oogstrobots die in staat zijn een of meer handelingen in buitengewassen te automatiseren, beloond.

Publieksprijs

Websitebezoekers van Future Farming konden tussen 23 januari en 4 februari hun persoonlijke favoriet kiezen voor de Ag Robot of the Year. De Tipard 1800 werd hier de winnaar. De Tipard 1800 is een autonome modulaire veldrobot. De werktuigendrager is niet alleen bedoeld voor schoffelen, maar ook voor zaaien, bemesten en oogsten. Er zijn vijf opties voor het monteren van werktuigen. De Tipard 1800 is vierwielaangedreven en -gestuurd. Zo kan de robot niet alleen kort draaien op de kopakker, maar ook in diverse richtingen over een perceel of door een gewas rijden. Dat is mogelijk in de lengte, in de breedte en in hondengang. Qua motorisering en aandrijflijn is de Tipard 1800 standaard voorzien van een 25 pk dieselmotor als generator en een of meer lithium-ijzerfosfaat accu’s (LiFePO4) van 14 kWh. Het aantal accu’s is modulair.

OVER AG ROBOT OF THE YEAR 2024

Met de nieuwe Ag Robot of the Year-prijs willen de initiatiefnemers boeren wereldwijd ondersteunen bij het kiezen van het juiste type robot voor hun bedrijf. Brengt u veld- en oogstrobots voor de vollegrondsteelt op de markt en wilt u dat uw nieuwe robot in aanmerking komt voor de prijs Ag Robot van het Jaar 2025? Zorg er dan voor dat uw robot wordt opgenomen in de Future Farming-kopersgids!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.