André Hoogendijk: doelen van Frans Timmermans in 2030 haalbaar

André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw zegt dat de Nederlandse agrarische sector in staat is om in 2030 de doelen van EU-commissaris Frans Timmermans met zijn Farm-to-Fork-strategie te halen.

Hoogendijk opent 31 mei het Future Farming & Food Experience event bij Boerderij van de Toekomst in Lelystad. “Het wordt veel meer dan alleen een akkerbouwfeestje”, voorspelt de BO Akkerbouw-voorman. “Melkveehouders, bloembollen- en fruittelers…. Alleen de hele landbouw samen kan ervoor zorgen dat we oplossingen vinden voor de opdracht die voor ons ligt. We opereren immers allemaal in de achtertuin van de burger.”

Acht oogsten vanaf nu

In zijn aftrap op 31 mei gaat André Hoogendijk in op de hedendaagse zorgen voor de landbouw. Van de oorlog in Oekraïne tot droogte, stikstof en klimaatverandering. Zorgen, maar toch ook een wenkend perspectief. Hoogendijk: “Frans Timmermans stelt voor 2030 scherpe doelen in het kader van Farm-to-Fork. Ik durf te stellen dat wij als landbouw het antwoord hebben op die voorliggende eisen, acht oogsten van nu. Tijdens het Future Farming & Food Experience laten we op proefvelden zien hoe we bijvoorbeeld met precisielandbouw bespuitingen kunnen halveren. Dat we met robots over tien jaar het arbeidsvraagstuk in de landbouw kunnen oplossen. En belangrijker, dat de landbouw kan voldoen aan de zware eisen die politiek en maatschappij aan ons stellen. Er is technisch al heel veel mogelijk en de komende jaren gaan we nog veel grotere stappen zetten. Ik denk dat de boer nog niet beseft wat allemaal nu al kan. Daarom is dit event ook zo belangrijk. We kunnen laten zien wat technisch mogelijk is, wat er aan zit te komen en tegelijkertijd samen in discussie gaan over hoe we problemen kunnen oplossen.”

Innovatie

Filosofisch zegt Hoogendijk: innovatie is niet de oplossing, de oplossing is de innovatie. Wat hij ermee wil zeggen is het volgende: “We moeten denken vanuit het vraagstuk én de oplossing: onderzoeksinstituten, boeren en maatschappelijke organisaties samen. De boer bedenkt iets, de Wageningen UR bedenkt iets, en samen komen we tot een (misschien wel geheel) nieuw idee. Innoveren is meer dan het introduceren van hippe machines die nog lang niet marktgereed zijn.”

Hoogendijk wijst daarbij op de bijzondere positie van de Nederlandse landbouw en de gidsfunctie die we hebben. “Voor kennis over graan kunnen we ook leentjebuur spelen in Amerika of Australië, maar voor veel teelten moeten we zelf de oplossingen bedenken. Nederland is bijzonder omdat we op in een klein land zoveel specialismen hebben. Aardappelen, groente, bloembollen, fruit, gras… De melkveehouder, de bloembollenteler en de akkerbouwer opereren allemaal in de achtertuin van de burger en dat vraagt specifieke oplossingen. Met precisielandbouw zoals NPPL voorstaat, kan daarin al heel veel. Dat zullen we 31 mei ook laten zien. Ik hoop dat er veel boeren komen die die kennis tot zich willen nemen en ook weer hun kennis inbrengen.” Hoogendijk kijkt daarbij vooral vooruit. “Niet alleen maar kijken naar wat niet kan en wat niet mag, maar vooral naar wat wel kan. De doelen van Frans Timmermans kunnen we gewoon halen in 2030.”

Need to know

Het Future Farming & Food Experience event vindt André Hoogendijk dan ook meer dan een nice to know event: een bijeenkomst waarbij het leuk is om robots in het veld actief bezig te zien. Volgens André is het een need to know event waarbij je bijvoorbeeld alles te weten komt over verdichting van de bodem en hoe robots teeltprobleem op kunnen lossen. Hoogendijk: “Er zijn 31 mei koplopers in de sector waar iedereen veel van kan leren. En robots die 24/7 werken, niet om een koffiepauze vragen en opgeladen worden door zonnepanelen. Het event belooft een mooie mix te worden van kijken, meedoen en meepraten. Het is veel meer dan een goednieuwsshow van wat de nieuwste robot straks allemaal kan. Het is dé plek om samen in dialoog te gaan.”

Future Farming & Food ExperienceOp dinsdag 31 mei organiseren NPPL en Boerderij van de Toekomst in Lelystad ‘Future Farming & Food Experience’. Laat je inspireren over hoe jou bedrijf er uitziet in 2030 en wat er met de nieuwste technologie nu al kan!

Programma van deze dag
Locatie: Boerderij van de Toekomst, Edelhertweg 1, 8219 PH Lelystad
Meld je gratis aan via inschrijfformulier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.