Autonoom plantspecifiek spuiten met Robotti

WUR-spotsprayer met Robotti veldrobot

Precisie: real time plantspecifiek spuiten met camera herkenning
Werkbreedte: 3 meter
Werksnelheid: 1,5 – 4,5 km/u
Benodigd vermogen: ca 75 pk
Importeur: van Robotti is Abemec in Veghel. Spotsprayer is nog in ontwikkeling
Prijs: Robotti 150D ca. € 165.000.

Wageningse onderzoekers ontwikkelen een spotsprayer voor bestrijden van bijvoorbeeld aardappelopslag in uien en bieten. Dit samen met een veldrobot van Robotti. Het spuitsysteem moet nog robuuster worden.

De WUR-spotsprayer is een testsysteem dat bestaat uit een dichte kap met vier camera’s gecombineerd met ledverlichting, een laptop die de beelden verwerkt ( een foto per 0,05 seconden) en vervolgens een commando stuurt naar de spuitunit met spuitdoppen op 10 cm afstand met elektrische kleppen die aan en uitgezet kunnen worden (sectiecontrole). Op de laptop draait een deep learning algoritme dat wordt getraind om afzonderlijke bieten en aardappelplanten te herkennen en de positie van de aardappelplanten doorstuurt naar de spuit. De WUR-spotsprayer wordt beproefd in combinatie met de Deense Robotti-veldrobot met financiële hulp van Brancheorganisatie Akkerbouw.

Spotsprayen en autonomie

De WUR-spotsprayerunit hangt in de hef van de Robotti D150 van de Deense fabrikant Agrointelli. Bovenop de robot is de 250 liter spuittank gemonteerd. De vierwielige robot heeft twee 75 pk sterke Kubota-dieselmotoren; een voor de hydrostatische wielaandrijving en de andere voor de aftakas en de externe hydrauliek.

Wanneer het spotsprayen technisch 100% werkt, is het logisch om het meteen ook maar autonoom uit te voeren om de arbeidskosten te drukken. Voor secuur werk is de rijsnelheid beperkt van 2 tot circa 4 km/u. Met een werkbreedte van drie meter is de capaciteit circa een halve tot een hectare per uur.

Spotsprayer moet robuuster worden

Tijdens de demo in de vochtige klei van Lelystad gaan de doppen perfect kortstondig open precies boven alle geplaatste neponkruiden tussen de bieten. Soms ook meerdere doppen tegelijk voor het optimaal raken van het onkruid en dan krijgen ook nabije bieten druppels (glyfosaat) mee. Hiervoor moet dus nog het nodige getest worden voor voldoende robuustheid met beelden van uiteenlopende veldomstandigheden, zoals grondsoort, ras, uitingen van de plant door weer- of insectenschade.

De combinatie spotsprayer met robot kan ook beter. De Robotti weegt zelf al circa drie ton en samen met sprayer circa 4 ton. Dat is eigenlijk te veel voor de vier relatief kleine ( 7.5-15) wielen die dan soms wegzakken in de vochtige klei. Het laatste beïnvloedt dan ook weer de hoogte van de spuitboom, die (nog) geen automatisch hoogte regeling heeft.

De Robotti D150 is een bekende Deense robot waarmee Wageningen onder andere de spotsprayer beproeft.

Meer info: FF&FE: alle veldrobots en werktuigen voor precisieschoffelen op een rij >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.