FF&FE: alle veldrobots en werktuigen voor precisieschoffelen op een rij

Tijdens Future Farming & Food Experience op 31 mei in Lelystad (Fl.) toonden twaalf veldrobots en werktuigen voor precisieschoffelen waartoe zij in staat zijn. We zetten ze hieronder op een rij.

Veldrobots

Kijkend naar de veldrobots gaat het om nogal een verscheidenheid van machines. Aan de ene kant van het spectrum is er de autonoom en langzaam werkende fijnmechanica zoals de Quirky van Odd.Bot. Die detecteert onkruiden vanaf bijna kiemplantstadium om ze vervolgens secuur met een ‘griparm’ de grond in te drukken of er juist uit te trekken.

Diametraal daartegenover staat de in de Hoeksche Waard ontwikkelde waterstof aangedreven Robotiller, die rijdend op aangedreven kooirollen met enig geweld over het veld gaat om een ploegsnede om te toveren in een zaaibed.

Werktuigen voor precisieschoffelen

Future Farming & Food Experience toonde ook klassieke schoffelmachines in een modern jasje. Behalve dat de mechanische techniek verfijnder is dan die van schoffelmachines van decennia geleden, is het vooral de camerasturing die veel heeft gebracht, namelijk een hoge precisie met een behoorlijke werksnelheid en werkbreedte. Afhankelijk van hoe perfect werkgangen van zaaien op elkaar aansluiten kan soms tot minder dan een centimeter langs de gewasrij worden geschoffeld.

Met de toenemende druk op chemische middelen wordt steeds vaker gesproken over hybride onkruidbestrijding, mechanisch tussen de gewasrijen, chemisch in de rij. Sommige machines zijn daar ook voor uitgerust met een spuitdopje boven de rij.

Overig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.