Quirky imiteert secuur handwieden in de rij

Quirky wiedrobot

Precisie: in vroeg stadium onkruidplantjes verwijderen in gewasrij met robotarm plus gripper
Werkbreedte: een gewasrij over bandbreedte van ca 10 cm
Werksnelheid: 350 meter per uur
Benodigd vermogen: ca. 300 tot 500 Watt
Bedrijf: startup Odd.Bot
Prijs: nog onbekend. In 2024 marktrijp met tarieven per hectare.

De Quirky-robot moet net zo secuur onkruid kunnen wieden als een mensenhand in de gewasrij. Ook bij hoge onkruiddichtheden en als het gewas en of het onkruid nog heel klein is. Het begin is er, maar de robot is nog niet praktijkrijp.

De Quirky-robot is een ontwikkeling van startup Odd.Bot. Sinds 2018 werken verschillende partijen als Wageningen UR, TU Delft en Microsoft aan de wiedrobot. Het doel is onkruiden in een vroeg stadium verwijderen in de gewasrij. Ook onkruidjes die (heel) dicht op het gewas staan moet de robot uiteindelijk zonder schade kunnen verwijderen. Dat zou voor veel intensieve (biologische) gewassen als uien, wortelen en chicorei een enorme besparing op arbeid kunnen betekenen. Ook streeft Odd.Bot naar eenvoudig en betaalbare robots, die in zwermen samen werken onder toezicht van een operator.

Gripper als mensenhand

Het onderscheidende onderdeel van Quirky-wiedrobot is de delta-robotarm van koolstofvezel met aan het eind een zogenoemde gripper. De laatste kan onkruid terug duwen, met een draaibeweging uit de grond trekken, knippen of scheppen. De verschillende handelingen kan gripper door elkaar heen uitvoeren afhankelijk van wat de beste oplossingen is voor het betreffende onkruidplantje.

Van het prototype hangt de robotarm midden in een eenvoudig geconstrueerd karretje van circa 450 kilo op drie wielen. Over het frame van staalprofielen hangen dekkleden. Het voorwiel wordt elektrisch aangedreven en is tevens het stuurwiel. Het sturen op de wendakker gaat nog met de hand. Als in 2024 de robot op de markt komt zal het volledig autonoom werken, aldus de makers.

(tekst gaat onder foto verder)

De Quirky-robot van startup Odd.Bot is nog in ontwikkeling. Uniek is zijn precisie aanpak van klein onkruid in de rij.

Kunstmatige intelligentie moet nog veel leren

Tijdens de demonstatie in een nog zeer jong wortelgewas toonde de Quirky al wel dat het in de basis werkt wanneer alle instellingen van de software goed zijn aangepast aan de omstandigheden in het veld. Het is in staat om piepjong onkruid pal naast een wortelplantje de kop in te drukken. Maar het gaat ook nog wel eens mis, terwijl de robot ook nog vrij langzaam rijdt ( ca. 350 meter per uur).
De focus licht dan ook op het verder verfijnen van de cameradetectie van het onkruid en de coördinatie van de robotarm met gripper en de capaciteit opvoeren. Hiervoor is nog (veel) proefdraaien nodig om de aansturing met hulp van kunstmatige intelligentie te leren omgaan met verschillende omstandigheden van gewas, bodem en weer.

Bekijk de video over de Quirky-robot:

Meer info: FF&FE: alle veldrobots en werktuigen voor precisieschoffelen op een rij >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.