Ervaren Franse robot met schoffeltuig

Dino veldrobot met schoffelbalk van K.U.L.T. Kress

Precisie: consistent autonoom schoffelen op 2-3 cm van de rij
Werkbreedte: 1,4 -1,6 meter ( afhankelijk van teelt)
Werksnelheid: 4 km/u
Benodigd vermogen: cica 15 KW
Importeur: Abemec, Veghel (N.-Br.)
Prijs: circa € 128.000.

De Dino van de Franse fabrikant Naïo was in 2017 een van de eerste volledige elektrisch aangedreven veldrobots op de markt. De ervaren robot kan prima zelf schoffelen met een aantal beperkingen.

De Dino weegt ongeveer 1.200 kilo en is 2,5 meter lang, 1,3 meter breed en de assen zijn verstelbaar tussen 1,4 en 1,8 meter, zodat hij past tussen gewasbedden van 1,2 tot 1,6 meter breed.

De werksnelheid is tijdens schoffelen 3 tot 4 km/u. De elektrische aandrijving wordt via een ketting overgebracht in een portaalas op elk wiel (maat 65/80-15). De vierwielbesturing en vierwielaandrijving maakt de robot wendbaar. Het accupakket heeft voldoende energie voor circa 8 uur autonoom werken.

De navigatie gebeurt via RTK GPS en een vision systeem dat ontworpen is om de gewasrijen te herkennen en de schoffelmachine zo nauwkeurig mogelijk te geleiden.

Elektrische hef gelimiteerd

Voor de demonstratie in Lelystad hangt in de hef met side shift een schoffelbalk met drie paralellogram elementen elk met een ganzenvoet.  De hef werkt met elektrische servomotoren, waardoor de hefcapaciteit gelimiteerd is op circa 200 kilo. Samen met zijn krappe opbouwruimte tussen de wielen beperkt dit het gebruik van standaard schoffelwerktuigen.

De ganzenvoet schoffelelementen gaan tijdens de demo tot op circa 5 centimeter van de gewasrij. Er kan dus niet veel misgaan. Achter beide achterwielen zijn sporenwissers gemonteerd die ook elektrisch heffen.

Nauwkeurig volgen zaaimachine

Voor echt nauwkeurig schoffelen is circa 2 centimeter tot op de gewasrij ook mogelijk. Helemaal wanneer de Franse robot de gps-navigatie route van de zaaimachine kan overnemen is nauwkeurig schoffelen tot op de centimeter mogelijk.     

Naïo Technologies heeft inmiddels een grotere veldrobot ontwikkelt voor akkerbouwmatige teelten als suikerbieten.  De zogenoemde Orio veldrobot lijkt meer op een werktuigendrager en heeft meer vermogen (20 kW/27 pk), een grotere doorrijhoogte van 1,6 meter en de mogelijkheid om hogere en bredere werktuigen te monteren tot 3,0 meter breed.

Bekijk de video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.