Feldklasse Rukaby voor schoffelen in gewassen met nauwe rijafstand

Feldklasse Rukaby aangedreven schoffel

Precisie: cameragestuurde sideshift
Werkbreedte: 1,30, 1,50, 1,80, ,30 en 2,70 meter
Benodigd vermogen: 50 pk voor de demomachine 1,50 meter
Importeur: –
Prijs: voor 1,50 cm werkbreedte wieder €14.000, camerasturing €20.000, side shift frame €10.000. Totaal €44.000.

Rukaby staat voor rucola, karotten (wortelen) en babyleaf (babyblad, een jonge zeer malse sla). In die naam, vertelt directeur André Dülkes van producent Feldklasse , zit besloten dat dit een machine is voor fijne gewassen met nauwe rijafstanden van 5 à 10 cm.

Bijvoorbeeld om onkruid aan te pakken tussen twee rijtjes wortelen 7 cm uit elkaar bovenop een teeltrug. Of stroken van 10 cm in een gewas babyleaf. “In principe alles boven een rijafstand van 5 centimeter. Uien op 25 cm zou ook kunnen, of ook wel suikerbieten, maar daarvoor zijn er ook andere mogelijkheden. Dat is niet waar deze machine bij uitstek voor geëigend is.”
Vooraan de machine komt eerst een korstbreker, een getand wiel (niet ingeschakeld in de vochtige grond in Lelystad). Daarna volgen hydraulisch aangedreven ‘wielen’ met haakse mesje eraan. Die draaien in de rijrichting tweemaal zo snel als de rijsnelheid, waardoor ze iets schrapend werken, net geen frezen. Ingeval van vochtige grond trekken ze onkruidjes los. Als de grond droog is snijden ze ze af. “Voordeel is dat je op deze manier geen grond bulldozert. Schoffeltjes doen dat wel enigszins.”
De camera detecteerde in Lelystad een net opgekomen uiengewas. De side shift corrigeert oneffenheden in de rij en kleine stuurfouten .

Bekijk de video:

Meer info: FF&FE: alle veldrobots en werktuigen voor precisieschoffelen op een rij >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.