Bio-Solutions Greenline Rotor

De Agri Bio-Solutions (ABS) Greenline Rotor is tegelijk een chemieloze onkruidbestrijder, korstbreker, beluchter en zaaibedmaker voor doorzaai in gras of onderzaai in mais. Het is een overzichtelijke machine voor in de hefinrichting.

Hart van de machine

Het hart wordt gevormd door een set ijzeren getande wielen op een onderlinge afstand van tien centimeter, waarbij aan de uiteinden de tanden een soort lepelvorm hebben. Als de trekker gaat rijden gaan de wielen met een beetje slip door de grond draaien. Zo woelen ze onkruidjes los en werpen die iets op, waarna ze verdrogen. Cultuurplanten die al iet steviger staan, overleven de passage van de wieder, ook al worden ze wel geraakt. Met de machine wordt volvelds gewerkt, dus rijonafhankelijk. Dwars of diagonaal op de gewasrijen kan ook. De agressiviteit van de werking kan worden gevarieerd door aanpassing van de veerspanning op de getande wielen en de rijsnelheid.

Net genoeg

De machine is inzetbaar in granen, grassen, maar ook in rijenteelt van mais, bieten, uien en groentes. De rijsnelheid hangt af van hoe kwetsbaar de cultuurplantjes nog zijn. In bijvoorbeeld tarwe mag de snelheid omhoog tot aan soms 20 km/u. Het levert op video’s van Agri Bio-Solutions een spectaculair gezicht op. Maar ondanks dat het er soms wel uitziet als frezen, is het goed te bedenken dat feitelijk de lepelvormige tanden slechts met een fractioneel lagere snelheid dan de rijsnelheid, door de grond gaan. Slechts iets slepend, je kunt ook zeggen scheppend of prikkend, net genoeg om onkruid met witte kiemworteltjes los te trekken. De elementen worden onder (verstelbare) veerspanning op de grond gedrukt en zijn afzonderlijk in hoogte te verstellen. Per set van twee wielen is er een pendelscharnier voor betere bodemvolgendheid.

Puntjes op de i

Voor ‘de puntjes op de i’ is er de mogelijkheid om een wiedeg achter de machine te monteren. Het werktuig is een doorontwikkeling in eigen beheer, gebaseerd op de praktijkervaringen van Agri Bio-Solutions. Er zijn nu wat meer afstelmogelijkheden. De machine op de FF&FE op 30 mei in Lelystad is eigendom van Loonbedrijf Van Helmond in Ommel (N-.Br.). Hij heeft er een zaai-unit opgebouwd om direct grasland mee door te zaaien en voor onderzaai van een groenbemester onder mais. Daarbij wordt het zaad vóór de rotorbewerking via een ketsplaatje gestrooid. Ton van Helmond: ‘Als je de rotorwielen agressief instelt, krijg je de grasmat er bijna zwart mee. Wat ook kan is eerst een keer zo bewerken en dan een tweede keer mét zaaien.’

Gegevens Bio-Solutions Greenline rotor

De werkbreedte van de Greenline rotor is 6,10 meter. In de uitvoering mét wiedeg kost hij €22.500. Zonder wiedeg is het €19.500. Werksnelheid hangt af van wat het jonge gewas kan verdragen, 6 tot 20 km/uur. Benodigd vermogen: 80 pk. Bedrijf: Agri Bio-Solutions (www.agribiosolutions.eu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.