Blog Peter van der Poel: helaas dit jaar geen variabel aardappelen poten

“We zitten volop in het voorjaarswerk en de meeste aardappelen zitten inmiddels in de grond. Vorige week was het de bedoeling om op twee percelen de aardappelen handmatig variabel te poten. Het idee was om zelf de afstand in de rij te variëren op basis van een taakkaart op de monitor in de trekker.

Op het kleine perceel van 4,8 hectare was de sortering vrij grof en het perceel bevat veel geren. Dat maakt het niet handig om daar variabel te poten. Dus was het idee om alleen om het alleen op het grote perceel van 10,5 hectare te doen. Ook daar liep het anders dan verwacht.

Het lukte namelijk niet om een taakkaart op de monitor in de trekker te krijgen. We weten niet goed wat het probleem was. Oude kaarten laden wel goed in. En dat er geen isobus-machine gekoppeld was, zou volgens ons niet uit mogen maken. Van Iperen die de taakkaart maakt en aanlevert, begrijpt het ook niet en zegt dat er technisch niets mis lijkt met de kaarten.

Door het voorjaarswerk en extra drukte door beregenen was er weinig tijd om het verder uit te zoeken. Daarom is ervoor gekozen om de aardappelen toch maar traditioneel te planten. Volgend jaar zien we dan wel verder. Als we er alsnog achter komen wat er mis is gegaan, dan zal ik dat zeker delen.

De twee andere NPPL-toepassingen gaan vooralsnog wel gewoon door, namelijk variabel bodemherbicide spuiten in de zaaiuien en variabel kunstmest strooien in de aardappelen. Een voordeel is dat beide werkzaamheden in een wat minder hectische tijd vallen. Dat is ook het geval bij de automatisch vochtmeting met bodemsensoren.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.