Carré Econet precisieschoffelmachine

Tijdens Future Farming & Food Experience was er een demonstratie te zien van een camera gestuurde schoffelmachine. ‘Oppassen dat camera spoort niet bijster raakt.’

Stressvol

Ten opzichte van een normale schoffelmachine is het voordeel van een cameragestuurde machine de grote nauwkeurigheid (dus dichter langs de plant) in combinatie met een stuk ontspannender werken voor de trekkerchauffeur. Al was het schoffelen op de demonstratie Future Farming & Food Experience in Lelystad toch nog wel enigszins stressvol. De uienplantjes ware nog zo klein dat het af en toe de vraag was of ze wel voortdurend zichtbaar waren voor de camera. De zichtbaarheid bij uien is door de grijsblauwe kleur en  de rechtopstaande pijpjes altijd al wat lastiger dan bij de meer breed uitstaande, frisgroene blaadjes van bijvoorbeeld suikerbieten. Het ging maar net daar op de demonstratie in de uien in Lelystad, maar om het echt te zien werken in de praktijk, was een tikkie grotere planten wel prettig geweest. Temeer speelt die kwestie van zichtbaarheid als in het beginstadium de (uien)plantjes erg klein zijn en onkruidplanten al wat groter. Dan is het voor de chauffeur wel opletten of de camera niet soms het spoor bijster raakt.  Het ontwikkelingsstadium van het gewas is, afgezien van de zichtbaarheid, ook van invloed op hoe snel gewerkt kan worden. Wel is het zo dat schijven die een eventueel korstje breken, gewasplanten beschermen voor zijdelingse grondbeweging.

Veel gemak

Maar algemeen gesproken biedt de camera wel veel gemak. Daar staan de kosten van de inrichting tegenover. Van de ongeveer €50.000 die een Carré Econet schoffelmachine kost  (4,5 meter machine, 15 rijen 25 cm) gaat €27.500 naar de bok met camera en hydraulische sideshift, de schoffelset voor uien is leverbaar vanaf €22. 650. In de driepuntsophanging van  de bok met camera + sideshift kunnen ook schoffelsets worden gehangen die een bedrijf al heeft.

Cameragestuurde schoffelmachine

Werkbreedte: gedragen tot 9 meter, met onderstel tot 14 meter. Werksnelheid: 1 tot 12 km/u. Benodigd vermogen: 90 pk. Bedrijf: PoolAgri/GroeNoord. Prijs: rond €50.000 voor de 4,5 meter machine (15 rijen 25 cm)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.