Cosun op Foodplein FF &FE

Cosun en IRS hebben hun jaarlijkse praktijkdag dit jaar geïntegreerd in het Future Farming & Food Experience event: 30 mei Boerderij van de Toekomst, Lelystad. Niet alleen zijn ze ‘in het veld’ te zien, maar Royal Cosun is er ook op het Foodplein. Onder meer om te laten zien hoe reststromen ‘verwaard’ kunnen worden. Fish bites van bietenpulp en stroopwafels met cichorei.

Bietenpulp

Cosun omvat naast Cosun Beet Company (= de suiker) ook Aviko (aardappelproducten), Duynie (co-producten), Sensus (inuline), Cosun Protein (plataardig eiwit uit favabonen) en Cosun Biobased Experts (biobased verwaarding van de suikerbietstromen). Op FF & FE zal Cosun laten proeven wat ze zoal maken. Zo zijn er plantaardige Fish bites gemaakt van Fidesse, een ingrediënt gemaakt van suikerbietenpulp. De suiker wordt uit de biet gehaald, waarna de pulp overblijft. Voorheen ging dat voornamelijk naar diervoerder, nu is de ambitie om de biet volledig te verwaarden. Fidesse is een texturizer gemaakt van de bietenpulp die ervoor zorgt dat het product waar Fidesse in gaat, lekker sappig blijft. Ook is het redelijk licht gekleurd, waardoor het ideaal is om te verwerken tot plantaardige visvervangers.

Chilli Cheezz en stroopwafels

Ander product dat op het Foodplein te proeven is, is de plantaardige Chilli Cheezz nugget gemaakt van Potato Cheezz, een plantaardige kaasvervanger gemaakt door Aviko Rixona. Potato Cheezz wordt gemaakt van 100% aardappel en heeft een lekker romige en smeuïge structuur zoals kaas. De chilli cheezz bites zijn ook net een beetje pittig. Derde ‘hapje’, zijn stroopwafels met inuline, een zoete vezel gemaakt uit cichorei door Sensus. Sensus maakt inuline (onder de merknamen Frutafit en Frutalose), een geverifieerd natuurlijke, zoete voedingsvezel welke gebruikt kan worden voor suikerreductie in samengestelde producten. Hierdoor proeft het product wel zoet, maar zit er minder suiker én meer voedingsvezel in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.