‘Drone gekocht, dan ervaring opdoen’

De eerste narcissen staan in bloei en de drone waarmee we onze bollen in kaart gaan brengen, is aangeschaft. De keuze is gevallen op een DJI Phantom Pro 4 V2.0.

Dat type drone zegt de meeste mensen waarschijnlijk een stuk minder dan pakweg een Fendt 936,  een Agrifac Condor of een Lemken Smaragd. Dat geldt ook voor mij. Ik heb de drone één keer in mijn handen gehad en heb er nog nooit mee gevlogen. Voor het overige ken ik de drone vooral van Youtube.

Nog iets dat afwijkt: voor de meeste investeringen groter dan een boorapparaat of haakse slijper stap ik meestal naar het landbouwmechanisatiebedrijf. Voor een drone ga je echter naar een webshop. Drones kosten tussen de €20 en €20.000 en de DJI zit daar met €2.000 – compleet met flightcase, extra accu’s en wat kleinere accessoires – tussenin.

Ook de NDVI berekenen

Zoals ik het begrijp vertegenwoordigt onze drone voor hobbymatig gebruik de bovenkant van de markt. Voor professionele toepassingen is het een instapmodel. Naast de eigen camera komt er ook een Parrot Sequoia onder de drone te hangen. Die neemt de niet-zichtbare bandbreedten voor zijn rekening, waaronder NIR. Zo kan ik de NDVI berekenen.

Dat laatste is een eigen keuze. We gaan vliegen met Van Boven Drones. Dat bedrijf programmeert de vluchtplannen voor de percelen voor en zorgt ook voor de dataverwerking. Van Boven Drones richt zich op relatief goedkoop data. Het bedrijf verzamelt die data met sensoren. Dat kost per seizoen ongeveer €60 per hectare. Ongeacht het aantal vluchten per perceel.

Extra multispectraalcamera’s

Van Boven Drones werkt in eerste instantie met standaard gemonteerde kleurencamera’s. Zo kan het bedrijf bijvoorbeeld gewashoogte en eventueel ook onkruid karteren. Het is hun eerste seizoen, met een beperkt aantal boeren en hectares.

Met multispectraalcamera’s is al veel meer ervaring opgedaan. Daarom hebben wij besloten om deze ernaast te hangen. Zo kunnen we zien of afwijkingen en verschillen in gewasgezondheid eerder of duidelijker zichtbaar zijn. Van Boven gaat deze beelden ook voor ons verwerken. Daardoor stijgt uiteraard de prijs per hectare.

Over maand meer duidelijkheid

Het nadeel van een extra werktuig onder de drone is uiteraard dat het extra gewicht de vliegduur op 1 acculading beperkt. Volgens de leverancier gaan we terug van 25 naar 18 minuten. Voor onze percelen van 2 tot 5 hectare zou dat voldoende moeten zijn.

Op dit moment is alles nog theorie. We moeten nog 3 weken wachten op onze drone, maar we zijn zeer benieuwd hoe het zal gaan. Het idee is dat we voor de huiskavels ongeveer wekelijks gaan vliegen. Voor de verder weg gelegen percelen gaan we het misschien combineren met spuiten. Zo wordt extra reistijd vermeden.

Door het voorgeprogrammeerde vluchtplan zou de bestuurder van de spuit bij aankomst op het perceel de drone op kunnen laten en die bij vertrek weer inpakken als de vlucht volledig is afgewerkt. Over een kleine maand weet ik meer.

3 Comments

 • Jan Kiers zegt op 08-03-2019 - 18:52 :

  Houd ons op de hoogte Henk!

 • Herman Krebbers zegt op 11-03-2019 - 10:39 :

  Met een reguliere RGB hoge resolutie camera en verwerking data tot een VARI index, blijken afwijkende zones vroeg in het seizoen ook al goed zichtbaar, heb ik gezien. Passen jullie dat ook toe?
  Overigens is in Duitsland al meer dan 10 jaar ervaring met in beeld brengen gewasgroei met eenvoudige enkelvoudige RGB camera’s

 • Henk Verdegaal zegt op 20-03-2019 - 22:31 :

  De drone is eergisteren geleverd en gisteren in gebruik gesteld door Vanboven. Zoals het er nu uitziet gaan we eind van de week de eerste percelen in beeld brengen. Dat is misschien iets later dan vooraf gedacht, of je kan ook zeggen dat de gewasontwikkeling aan de vroege kant is. Een aantal percelen bloeit intussen al, dus daar missen we de allervroegste gewasgroei. Voor de tulpen is het daarentegen net mooi om te beginnen. Ik moet het antwoord op de vraag welke index gebruikt wordt door Vanboven schuldig blijven. VARI ligt voor de hand, maar er wordt ook los van een index aan beeldverwerking gedaan om tot een soort bladmassa-meting te komen. Overigens is het nog niet gelukt om de Parrot werkend te krijgen, dus als het tegenzit vliegen we de eerste ronde met alleen RGB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.