Drone zoekt bij Mul voor het eerst naar weidevogels

Vorige week hebben mensen van weidevogelwacht Rijpwetering en omstreken en 4D Precisie Natuurbeheer, samen met WUR-begeleider Herman van Schooten en Gerard Mul, de eerste praktijkvlucht gemaakt om nesten van weidevogels te vinden.

Vorige week hebben mensen van weidevogelwacht Rijpwetering en omstreken en 4d Precisie Natuurbeheer, samen met WUR-begeleider Herman van Schooten en Gerard Mul, de eerste praktijkvlucht gemaakt om vogelnesten te vinden.
Raymond de Vries (4d-precisienatuurbeheer.nl) bestuurt de drone en laat de beelden zien op het scherm.

Om half 6 was het gezelschap op het bedrijf van Gerard. Het opstarten van de drone nam slechts enkele minuten in beslag. Even later vloog de drone met warmte- en daglichtcamera over de percelen waarvan het vermoeden bestond dat er weidevogels aanwezig zijn.

Om half zes was het gezelschap op het bedrijf van Gerard. Het opstarten van de drone nam slechts enkele minuten in beslag. Even later vloog de drone met warmte- en daglichtcamera over de percelen waarvan het vermoeden bestond dat er weidevogels aanwezig zijn.

Vroeg vliegen is belangrijk weet Mul inmiddels. Want hoe later op de dag, hoe meer valse meldingen de warmtecamera geeft. Helaas is er maar 1 vogelnest gevonden, naast een heleboel andere dieren als (jonge) hazen en meerkoeten. Het beeld was zo duidelijk dat de deskundigen niet verwachten dat ze nesten hebben gemist. De drone is met de losse pols bestuurd; automatisch vliegen via routekaarten zit op dit moment nog in de ontwikkelfase en wordt binnenkort mogelijk.

Op een hoogte van circa 25 meter kon de camera perfect inzoomen om een vogel te vinden. De vogel had niets in de gaten. Het achteraf terugvinden van het nest op basis van de gevonden coördinaten op een geprinte kaart met behulp van gps op de smartphone bleek lastig. Het is daarom handig om tijdens het vliegen al mensen in het veld het nest te laten markeren, via directe instructies van de dronepiloot.

Raymond de Vries (L) en Koos van de plaatselijke weidevogelvereniging zoeken in het veld naar weidevogelnesten op aanwijzing van de drone

Na het maaien van de eerste snede wil Gerard voor de tweede snede nog een keer gaan vliegen. Dat is waarschijnlijk al de laatste keer dit seizoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.