Dronebeelden tonen bloeiverschillen per boom

perenbloesem

De volle bloei van zijn peren was tien dagen geleden voor Martijn Slabbekoorn uit het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge ook het moment om dronevluchten boven zijn perenbeplantingen te laten uitvoeren. De meeste perenbomen bloeien erg goed maar je ziet toch wel verschillen in de bloei per boom.

Deze verschillen worden door de drone in beeld gebracht en op basis daarvan maakt Bert Rijk van Aurea Imaging nu taakkaarten. Op basis van bloeiverschillen kun je bespuitingen die de boom helpen beter te dragen of juist vruchtdunnend werken veel beter op de individuele bomen afstemmen.

Bespuiting per boom

Met een taakkaart op basis van bloeiverschillen kun je de bespuiting met de groeiregulator GA4/7 af te stemmen per boom. GA4/7 is een middel met een werking dat vooral bij peren de zetting en uitgroei van bloem tot vrucht bevordert.

Het plan was om de perenbomen van het ras Conference op basis van dronebeelden in drie classificaties in te delen. Bomen die rijk bloeien zouden met een dosering van 0,25 liter GA4/7 per ha gespoten worden. Bij bomen die gemiddeld bloeien zou de dosering 0,5 liter GA4/7 zijn. En bomen die minder bloeien zouden met 0,75 literGA4/7 gespoten worden. Inmiddels is het iets anders verlopen en zijn alle bomen met 0,5 liter GA4/7 per ha bespoten. Toen vorige week later in de week het weer warmer werd, heeft Martijn op basis van een taakkaart een tweede bespuiting met 0,5 l /ha GA4/7 doen op alleen de mindere bloeiende bomen. Maar daarvoor moest het wel minimaal 18 tot liefst 20 graden of meer zijn want bij koud weer helpt het spuiten met GA4/7 weinig. Maar dat was wel de eerste keer dat boomspecifiek met taakkaart op basis van de bloeibeelden met de drone.

Zetting nog niet te beoordelen

De zetting van de peren kun je nog niet echt goed beoordelen. Als op de rijkbloeiende bomen een te grote dracht wordt verwacht dan komt boomspecifiek vruchtdunnen in beeld. Over circa twee weken kun je dan met het vruchtdunningsmiddel Brevis spuiten waardoor bomen harder ruien. Om zo een overdaad aan vruchten aan de boom na de juni-rui te voorkomen.

Dronevlucht boven appels

Bij appels worden is later dan bij peren de bloei gemonitord door een drone. Appelbomen die rijk bloeien kunnen net als bij peren later bij een goede vruchtzetting veel meer boomspecifiek bespuiten worden met een vruchtdunningsmiddel. Vruchtdunningsmiddelen stimuleren de vruchtrui waardoor je veel minder met de hand hoeft te dunnen. Maar dat chemisch dunnen zal dit jaar bij zijn appels maar mondjesmaat en vooral als proef gebeuren. Want nu de appelbloei zichtbaar wordt, valt het met de bloemknoppen op de hoofdrassen Elstar, Jonagold en Junami gewoon vies tegen. Net als bij veel fruittelers die in de winter soms nog wel redelijk goede bloei verwachtten, is er nu veel meer sprake van een beurtjaar met eerder een tekort aan bloemen en vruchten.

Maar in de beurtjaarpercelen staat wel een gedeelte van de bomen die wel goed bloeien. Juist dan kan een taakkaart op basis van bloeibeelden zijn meerwaarde laten zien. Martijn verwacht dat hij binnenkort de goedbloeiende bomen later als met vruchtdunningsmiddelen als BA of Brevis er tussen uit gaat spuiten.

1 Comment

  • E.P. Bus zegt op 09-11-2021 - 16:33 :

    kan ook rekening gehouden worden met de plaats van de bloei inde boom ,du onder ,midden of boven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.