E-horse: machine voor ‘verzorgingswerk’

Het was één van de blikvangers tijdens Future Farming & Food Experience: de E-horse. De E-Horse heeft vierwielbesturing, is volledig elektrisch en licht van gewicht. Typisch bedoeld voor verzorgingswerk.

Emissievrij

Akkerbouwer en plantenkweker Bastian van der Veen had belangstelling voor een voertuig om zijn gewassen te verzorgen. Hij bedacht de machine, machinefabriek Boessenkool maakte ‘m. Minimaal gewicht en volledig elektrisch en dus in principe emissievrij werken waren de speerpunten voor het ontwerp. Vorig jaar werd voor het eerst op behoorlijke schaal geschoffeld met de E-horse. In combinatie met de zonnepanelen bleek het voertuig voldoende energie aan boord te hebben voor zes tot acht uur werk. Er is getracht het voertuig zo te ontwerpen dat de energiebehoefte minimaal is.

Elk wiel is voorzien van een 48 Volts wielmotor. Het ‘dak’ bestaat uit zonnepanelen. De buitenste panelen kunnen neerklappen voor transport of stalling.

Alles elektrisch

Alles werkt elektrisch. De aandrijving is traploos en wordt met een kleine joy stick bediend. De hefinrichting en de stuurinrichting worden elektrisch bediend. De enige olie in het voertuig is de olie in de vertraging van de wielmotoren. Alle vier de wielen worden permanent aangedreven. Tot een aantal graden stuuruitslag worden alleen de voorwielen gestuurd. Dus tijdens het schoffelen rijdt het voertuig als een conventionele trekker. Bij een grotere stuuruitslag schakelt automatisch de vierwielbesturing in om op de kopakker kort te draaien. Sturen kan volautomatisch op GPS. Het voertuig weegt zonder werktuigen 1.880 kg.

Vervolg

De E-horse heeft goed gefunctioneerd en krijgt op basis van de ervaringen een vervolg. Dat wordt een voertuig dat niet van één, maar van drie hefinrichtingen wordt voorzien. Dat zal een versie worden die wordt aangedreven door een brandstofcel. Het frame wordt smaller waardoor de opvolger ook met zes meter brede werktuigen kan werken. Bij het huidige frame kan dat niet omdat het niet de ruimte heeft om een werktuig voor transport op te klappen.

E-horse technisch

Precisie: licht gewicht voor minimale bodemdruk en volledig elektrisch. Werkbreedte: geschikt voor een drie meter brede schoffel, wiedeg of zaaimachine. Werksnelheid: rijsnelheid maximaal 13 kilometer per uur. In het werk maximaal 8 kilometer per uur. Vermogen: 20 kWh batterijcapaciteit (lithium ion) en 8 zonnepanelen (plaats voor 12). Aandrijving: permanente vierwielaandrijving en vierwielbesturing. 48 Volt wielmotoren. Bedrijf: samenwerking Boessenkool en Van der Veen. Prijs: vanaf €100.000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.