Efficiënt watergeven met druppelirrigatie in uien

Brian Salomé liep al langer rond met het idee om druppelirrigatie aan te leggen; de droogte van afgelopen weken gaf de doorslag.

“Eind april hebben we besloten alsnog druppelirrigatie aan te leggen in de winterzaaiuien. Het gewas is al volop met de bolvormig bezig en heeft vocht nodig. Na wat offertes opgevraagd te hebben en ondertussen ook twee verticale bronnetjes geslagen te hebben, konden we materiaal bestellen. Uiteindelijk hebben we 16 en 17 mei de slangetjes gelegd een aangesloten. Met twee kleine pompjes (samen 5 kuub per uur) vullen we de container en druppelen we één tot twee keer per dag rond de 40 kuub per keer over drie hectare. Rond het weekend is er 25 millimeter neerslag gevallen, maar eind mei druppelen we weer verder om rond half juni te gaan rooien. Ik maak verder geen gebruik van vochtmeters of fertigatie (meststoffen toedienen in de druppelslang).”

“De investering bedraagt rond de € 13.000 tot € 14.000 inclusief het slaan van de bronnen en aanschaf pompen en huur container. De driptape koste ongeveer € 1.000 per hectare. De rest zoals verdeelleiding, filters, drukregelaars en pomp is een meerjarige investering. Daarnaast hoop ik de tape terug te kunnen leggen in de zaaiuien.”

De zaaiuien zijn al volop met de bolvormig bezig en heeft vocht nodig, zegt Brian Salomé. Hij heeft het gewas dit jaar van vocht voorzien door middel van druppelirrigatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.