Ekobot WEAI met talloze vernieuwingen

De Zweedse Ekobot WEAI onkruidbestrijdingsrobot toonde tijdens Future Farming & Food Experience voor de tweede keer z’n onkruidbestrijdingskunsten in een uiengewas.

Radarsensoren

Veel onkruid was er echter niet aanwezig. Nieuw ten opzichte van het model van vorig jaar zijn de twee (gele) radarsensoren aan de voorzijde. Zij scannen de omgeving voor personen, dieren en andere obstakels. Tijdens de demo was de detectieafstand ingesteld op 1,5 m. Eveneens nieuw is de camera bovenop het voertuig. Daarmee kun je als gebruiker op afstand meekijken in de richting waarin de robot rijdt en zo een idee krijgen van de onkruiddruk en de gewasontwikkeling. Ook ‘onder de kap’ was er nieuws. Naast bewegende armen met verwisselbare tools om onkruiden als het ware weg te tikken, zijn er nu ook eigen schoffelelementen. Die elementen hangen aan een parallellogram en de schoffels kun je gebruiken voor het schoffelen van het onkruid tussen de rijen uien. Onkruidbestrijding met de armen gaat met maximaal 0,54 km/u en met de schoffelelementen is de snelheid maximaal 1,8 km/u. Er is een kopakker van minimaal 2,5 m nodig.

Ekobot in actie.

Verwisselbare accu’s

Ekobot WEAI haalt z’n energie momenteel uit twee verwisselbare standaard accu’s. Accu’s die je ook vindt in trekkers, vrachtauto’s en dergelijke. Het voertuig als geheel vraagt 1 kW aan vermogen en met een acculading kun je volgens de fabrikant 9 tot 10 uur werken. Dan verwissel je beide accu’s voor de tweede set die meegeleverd wordt. Tot dusver bouwde Ekobot vijf robots waarvan er drie in Zweden geleaset worden en er twee in Nederland draaien. De huidige verkoopprijs bedraagt € 90.000 en je kunt ‘m ook voor € 3.000 per hectare per jaar leasen. Eén robot kan tot 10 hectare onkruidvrij houden. In 2024 wil Ekobot de productiecapaciteit opschalen naar 25 tot 30 stuks. Volgens het bedrijf staan er ondertussen echter al meer geïnteresseerden op een wachtlijst. De versie die te zien was in Lelystad maakt nog gebruik van een onderstel van de Noorse robotfabrikant Saga Robotics. Daar stapt Ekobot echter vanaf. Het bedrijf gaat zelf een nieuw onderstel ontwikkelen met een variabele bodemvrijheid tot 50 à 60 cm. De huidige constructie met 25 cm bodemvrijheid loopt bij het rijden door diepe sporen te snel tegen z’n grenzen aan. Het komende model wordt eveneens uitgerust met zonnepanelen. Vanaf 2025 moet de WEAI robot ook inzetbaar zijn in andere gewassen dan uien zoals peen en suikerbieten.

Technische gegevens

Precisie: zowel in vroeg stadium onkruiden verwijderen tot vlak naast uien met robotarmen en vingers of tussen de rijen met schoffelelementen. Werkbreedte: de vingers wieden zowel tussen de rijen als in de rijen tot op 2 cm van de uien. De schoffels tussen de rijen tot op 2 cm van de uien. Werksnelheid: 540 meter per uur (vingers) of 1,8 km/u (schoffels). Benodigd vermogen: 1 kW. Prijs: aanschaf € 90.000 (lease € 3.000/ha/jr).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.