Ekobot wiedrobot met variabele bodemvrijheid

Ekobot werkt aan een nieuwe versie van hun WEAI wiedrobot. Die blijft bedoeld voor uien maar krijgt een eigen chassis en meer bodemvrijheid.

Kort voordat bekend werd dat Homburg niet alleen het importeurschap van Ekobot had verworven maar ook de eigendomsrechten, stelde Markus Sollenberg de vernieuwde Ekobot WEAI wiedrobot voor. De belangrijkste veranderingen: een eigen chassis en een variabele bodemvrijheid.

Meer bodemvrijheid

Tijdens de vorige Future Farming & Food Experience werd duidelijk dat de Zweedse start-up Ekobot af ging stappen van het gebruik van het onderstel van de Noorse robotfabrikant Saga Robotics. Afgelopen editie toonde importeur Homburg samen met Markus Sollenberg van Ekobot hoe dat nieuwe onderstel er precies uit komt te zien. Sollenberg geeft aan dat het onkruiddetectiesysteem en de wiedelementen nu elektrisch 50 centimeter in hoogte verstelbaar zijn. Wat bleef zijn de 9 camera’s die het onkruid detecteren in een uiengewas. De breedte van het voertuig past overigens bij een bedbreedte van 225 centimeter beoogt voor een rijafstand van 22,5 centimeter.

Accu’s verwisselen

Het elektrische voertuig rijdt op energie uit twee accu’s met een gezamenlijke capaciteit van 7 kWh. Afhankelijk van de omstandigheden en onkruiddruk kan de Ekobot WEAI hier zo’n tien uur op werken. Daarbij rijdt de robot zo’n 500 meter per uur (15 centimeter per seconde). Elk van de vingerwieders kan maximaal vijf onkruiden keer per seconde tussen de uien verwijderen. Als de accu’s leeg zijn dien je die te verwisselen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.