Experimenteren met autonome trekker en spuit

Fruitteler Martijn Slabbekoorn uit het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge experimenteert met het autonoom rijden van een trekker met een autonome spuit. Door corona werd de urgentie om hiermee te experimenteren des te groter.

Slabbekoorn testte vorige week als eerste teler het IQuus autonoom pakket van GPX Solutions op zijn Fendt Vario. Het is eerst nog een kwestie van de alle percelen eerst instellen zodat het pakket de rijlijn onthoudt om een volgende keer autonoom te kunnen rijden. Zaken als rijsnelheid, toerental van aftakas en andere relevante zaken kun je vervolgens zelf instellen. Martijn verwacht binnenkort voor het eerst ook echt de percelen autonoom zonder trekkerchauffeur te gaan spuiten.

Medewerkers naar huis

Martijn heeft dit seizoen nog veel bespuitingen met zijn drierijenspuit gespoten. En als je alles zelf moet spuiten dan werkt de drierijenspuit gewoon het snelst. Daarbij speelde mee dat enkele Poolse medewerkers, die normaal gesproken met de enkelerijspuit zouden spuiten, door Corona eerder naar huis vertrokken.

In de toekomst voorziet Martijn dat door autonoom spuiten en met eventueel een tweede enkelerijspuit met PWM-techniek dit organisatorisch veel gemakkelijker wordt. Meerdere enkele-rij spuiten autonoom en met PWM laten rijden, lijkt gemakkelijker dan dit met een meerrijenspuit te doen.

PWM operationeel

Sinds een aantal weken is de PWM-techniek op zijn enkele rijige HSS- spuit operationeel. P.W.M. staat voor Pulse Width Modulation en houdt in dat met speciaal daarvoor gemonteerde IDK-spuitdoppen de spuitvloeistofafgifte op basis van sensoren afgestemd wordt. De zes sensoren meten het bladvolume. In de spuitdop is het niet een kwestie van aan of uit maar de vloeistofafgifte kan door pulsaties ook gedoseerd worden. Het werkt naar tevredenheid.

1 Comment

  • E.P. Bus zegt op 09-11-2021 - 16:40 :

    de sensoren spelen een hoofdrol Moet de manier van snoeien hier op aangepast worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.