Future Farming & Food Experience 2024

Groeikracht Cosun/IRS en duurzame energie zijn – naast de vertrouwde ingrediënten- de nieuwe ‘eye-catchers’ tijdens de Future Farming & Food Experience; 30 mei 2024 op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Kom kijken, laat je informeren of laat zelf je eigen ‘futuristische’ ontwikkelingen zien tijdens deze dag.

Dialoog

Zoemende drones, zelfrijdende trekkers, wiedende robots, AI, gewasopbrengst sturen op basis van data…. Ook voor de landbouw geldt: the future is now.Op 30 mei is er wederom een mooie inkijk in hoe de landbouw zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Jan Kamp is een van de kwartiermakers van FF& FE 2024. Wat staat er dit jaar op het programma? Kamp schetst de contouren. ‘We willen vooral de dialoog aangaan met de bezoekers. Daarom houden we vast wat bewezen succesvol is geweest in de eerdere versies van FF & FE en voegen er wat nieuws aan toe.’ Dus zijn er ook nu weer vraag-maar-raak sessies waar telers kunnen sparren over actuele landbouwthema’s. Ook kunnen bezoekers weer kijken wat er op de Boerderij van de Toekomst gebeurt en is er uiteraard weer een demonstratieveld waar de nieuwste innovaties te zien zijn. En een breed scala aan bedrijven zal er zijn om te laten zien wat er onder meer mogelijk is met AI en datagebruik.

De FF &FE editie van 2023.

Groeikracht Cosun/ IRS

Nieuw ditjaar is de prominente aanwezigheid van Groeikracht Cosun en IRS. Jan Kamp: ‘Cosun en IRS maakten eigenlijk altijd een rondje door Nederland om regionaal te laten zien wat er gebeurt op het gebied van suikerbietenteelt. Dit jaar zouden ze Flevoland weer aandoen. Nu is ervoor gekozen om de krachten te bundelen met FF & FE. Ze wilden graag aansluiten bij wat wij al deden.’ Daarvoor zal het demoveld worden uitgebreid met een ‘suikerbietenhoek’. Kamp: ‘Groeikracht Cosun/ IRS zal er laten zien hoe de duurzaamheid van de teelt verhoogd kan worden, bijvoorbeeld beter onkruidbestrijden in een bietenveld en slimme beheersing van diverse ziekten. En wat is de rol van de robot daarin?’ Ander nieuw speerpunt tijdens FF & FE 2024 is de deelname van ACRRES die aandacht zal besteden aan  duurzame energie op het landbouwbedrijf. Kamp: ‘Denk dan bijvoorbeeld aan wat de mogelijkheden in de nabije toekomst van waterstof op de boerderij zijn en hoe dat in smart grid oplossingen past. En we zullen ook iets laten zien van wat er kan met zonnepanelen en teelt van gewassen onder of naast die panelen.’

Food

Ook het Food-plein zal dit jaar iets anders ingericht zijn. In plaats van de consumentenkant (hoe smaakt voedsel) is er nu gekozen voor iets meer de productiekant. Kamp: ‘Denk dan bijvoorbeeld van hoe we eiwitten uit reststromen kunnen halen. Partijen als AVEBE en Cosun werken daar hard aan. Meer de vraag hoe we bijproducten tot hoogwaardige grondstoffen voor voedsel kunnen omzetten en “landbouwafval” kunnen verwaarden en reststromen beperken. Overall zegt Kamp dat de bezoeker op 30 mei een mooi zicht krijgt in actuele ontwikkelingen. ‘Het basisrecept van FF &FE is hetzelfde, maar wel met nieuwe ingrediënten dus.’

Ook meedoen?

Wil jij met je onderneming laten zien wat er kan op het toekomstige landbouwbedrijf of in de verwerking van landbouwproducten? Dat kan. Er is plek op het foodplein, demo-veld of meld je aan als standhouder. Heb jij een nieuwe robot in ontwikkeling? Of kun jij als adviseur met data iets wat de boer verder helpt? Meld je aan! Er is voldoende plek op het terrein van het event en de landerijen van de Boerderij van de Toekomst. Vragen? Mail dan naar Corné Lugtenburg (corne.lugtenburg@wur.nl).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.