H.S.S. komt met veldrobot voor fruitteelt

Spuitfabrikant Hol Spraying Systems (H.S.S.) in het Gelderse Geldermalsen werkt aan een veldrobot voor de fruitteelt. Met de H.S.S. Fruit AgBot 3×2 kan 95% van de mechanische werkzaamheden in de teelt autonoom worden uitgevoerd. De robot wordt gelanceerd op 21 oktober op het bedrijf van NPPL-teler Martijn Slabbekoorn in het Zeeuwse Kapelle.

AgBot Fruit 3×2

H.S.S. heeft een samenwerking met het Nederlandse AgXeed die in de landbouw een zelfrijdende AgBot rupsversie heeft gelanceerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan het bouwen van een prototype van de AgBot Fruit 3×2. H.S.S. gaat deze exclusief verkopen in de fruitteeltsector. Hendrik Hol van H.S.S. voegt passende werktuigen toe zoals een boomgaardspuit, grasmaaier, snoeihoutversnipperaar,  onkruidbeheermachines en een autonome vulmixer toe. Hol past bestaande mechanisatie aan door deze te voorzien van elektromotoren.

Autonoom rijden

De Agbot Fruit 3×2 is een driewielig voertuig voorzien van een 75 pk dieselmotor. Deze motor drijft een generator aan die zorgt voor een spanning van 700 volt. De twee rijmotoren zetten de 700 volt om naar een rijdende beweging. Met deze aandrijving kan optimaal recht worden gereden rijden en resulteert in een brandstofverbruik dat 30% lager is.

De ventilator van de spuit en andere werktuigen worden ook gevoed vanuit het zelfde 700 volt- circuit. Elektrisch werken maakt een volledige machinecontrole mogelijk. Volgens H.S.S. is autonoom rijden alleen mogelijk is bij 100% machinecontrole en vraagt dus om elektrische aandrijving.

Geen cabine

De AgBot Fruit 3×2 heeft geen cabine, stuur en zitplaats meer. Gewerkt wordt met taakkaarten die vanuit de portal direct naar de machine worden gestuurd. In de portal is de machine ook te controleren en bij te sturen. Een groot verschil met de huidige autonome oplossingen die gebaseerd zijn op “teach and play” wat volgens Hol de maximale flexibiliteit van inplannen en inzet geeft. Werken met 2 cm-nauwkeurigheid en machineherkenning op basis van radiogolven (RFID) voorkomen fouten en maken ook hier een volledige onlinecontrole op afstand mogelijk.

Tank van 2.000 liter

Bovenop de AgBot Fruit 3×2 wordt een tank met een inhoud van 2.000 liter geplaatst. Achter de machine is een standaard hefinrichting geplaatst waar alle werktuigen aan gekoppeld worden. Hierdoor ontstaat er een spuitcombinatie zonder draaipunten en een multifunctionele vervanger voor de fruitteelttrekker. Om autonoom te kunnen tanken word er gewerkt aan een autonome vulinstallatie. Deze bevat een mixer die een pre-mix van water en gewasbeschermingsmiddel voorbereid en vervolgens zelfstandig in de tank pompt. Volgens Hol is de nieuwe combinatie wat betreft technische mogelijkheden en prijsstelling vergelijkbaar met een autonoom rijdende Fendt-Vario.

Demo bij proeftuinen

De lancering naar de praktijk van de H.S.S. Fruit AgBot 3×2 start met een reeks van demonstraties bij diverse bedrijven in proeftuinen. De aftrap is op 21 oktober 2021 bij NPPL-teler Martijn Slabbekoorn in Kapelle-Biezelinge.
Vanaf eind september is het mogelijk om online aan te melden op de website van H.S.S. en op https://holsprayingsystems.com/nl/producten/hss-fruit-agbot/
De maximale groepsgrootte is 25 personen. Er zullen meerdere tijdvakken worden opengesteld.

NPPL-telers met geavanceerde H.S.S.-spuiten

Fruitteler en NPPL-deelnemer Martijn Slabbekoorn rijdt als een van de eerste fruittelers met een 1-rijige H.S.S. -boomgaardspuit voorzien van GPS en de zogenoemde H.S.S.-ISA. Slabbekoorn gebruikt deze spuit voor het derde jaar.
De HSS-ISA is een eenrijige boomgaardsdpuit met zes detectiesensoren, die chlorofyl meten, en maakt gebruik van spuitdoppen met PWM (Pulse Width Modulation). De sensoren zijn gekoppeld aan zestien PWM-modules die gemonteerd zijn op de dophouder. Met de PWM-module wordt de afgifte per dop traploos geregeld tussen 30 en 100%. Als er geen blad aanwezig is blijven de doppen gesloten, waarbij de boom in drie zones verdeeld kan worden.
NPPL-teler Sander Verstegen rijdt met een 3-rijge H.S.S.-boomgaardspuit met GPS. Verstegen maakt in zijn teelt ook gebruik van de mogelijkheden van precisiefruitteelt. Met een door H.S.S. geleverde onkruidspuit voorzien van GPS en de optie voor broeshen , is het mogelijk boomspecifiek te bemesten met in water opgeloste meststoffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.