Hitte deelt de genadeklap uit

Varkenshouder Maurits Bax (46) uit Luyksgestel.

De vraag of hij nu wat heeft aan zijn regenadvies vanuit het Dacom-vochtmeetstation klinkt in deze derde week van augustus 2022 wat ridicuul. Het is nu met de zes haspelinstallaties op het bedrijf een kwestie van ‘regenen wat je regenen kunt’.

Het lukt inmiddels haast niet meer ondanks alle inspanning het signaal ‘rood, nu beregenen’ voor te blijven. Al is het niet per se de droogte waar de gewassen nu last van hebben, maar juist de hitte, vertelt Maurits Bax uit Luyksgestel (N.-Br.) Hij is met zijn bedrijf deelnemer aan de NPPL 2.0-studiegroep Zuidoost.

“Tegen de droogteschade kon ik het nog net bijhouden op deze droogtegevoelige gronden. Maar met temperaturen van boven de 30 graden is verbranding het probleem. Snelle veroudering van het blad met name bij de aardappelen. Het loof gaat plat, de groei stagneert. Terwijl augustus juist de maand is waarin er veel moet groeien, nu moeten eigenlijk de kilo’s komen. Er groeit nog wel wat, ik zal ze niet meteen eerder gaan rooien. Maar tegenover zo’n 65 ton aardappelen per hectare normaal verwacht ik nu toch wel 10 tot 15% minder. En inderdaad met dit extreme droge en warme weer heb je weinig het raffinement of een heel precieze vochtmeter. Op zich wel interessant om te zien hoe het vochtgehalte verloopt over de dag en nacht na een beregening. Maar praktisch gezien: het is een hulpmiddel, net zoals de schop hiervoor een hulpmiddel is.”

Vroeg in het seizoen heeft Bax er meer aan gehad. In juni viel eerst nog voldoende water en dan geeft de vochtsensor wanneer het punt om te gaan beregenen naderbij komt. Al wil hij daarop eigenlijk niet wachten. “Ik kan namelijk niet ineens overal tegelijk zijn.”

Phytophthora

Over de phytophthora-app in Farmmaps kan de akkerbouwer kort zijn. In die zin dat de bestrijdingsnoodzaak van phytophthora is overruled door de bestrijding van Alternaria. “Phytopthora spuiten  kan volgens de app inmiddels wel 4 weken wachten. Maar tegen Alternaria wil ik eens in de twee weken toch wel spuiten, een app daarvoor is er niet. Als ik dan toch rond ga doe er wat phytophthoramiddel bij.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.