Investeringen watertoedieningstechnieken

Sectiecontrole

Bij sectiecontrole op beregeningshaspel moet gedacht worden aan circa €4.500 – €7.000 per haspel. Daarnaast gelden nog licenties voor data-overdracht en een dashboard voor monitoring.  De haspels met kanon zelf kosten ca €40.000 – € 60.000.

Druppelirrigatie:

  • langetermijninvestering zoals pompunit met aggregaat, regelapparatuur en mogelijkheid om bemesting toe te voegen: €32.500 (kan 20 hectare bestrijken). Daarnaast is een hoofdslang/verdeelleiding nodig bij elkaar zo’n €600 per hectare. Experts geven aan dat deze beiden tien jaar mee kunnen gaan.
  • eénjarige kosten zoals het aanleggen van de simpele slangen in de rug/bed tussen de €500 en €1.000 per hectare. Afhankelijk van het aantal slangen. Pootgoed bijvoorbeeld in elke rij (75cm =€1.000), met frietaardappelen mogelijk om de rij, dit scheelt de helft.
  • Deze slangen zijn overigens nog nauwelijks her te gebruiken.

Subirrigatie

  • het aanleggen van drainage, afhankelijk van de gewenste drainafstand en methodiek (sleufloos, ketting, ketting met opvullen drainagezand, etc.). Denk hierbij aan €1.500 – €2.500 per hectare.
  • het aanleggen van waterreservoir met regelbare uitstroomopening kost ca €500 (1 per perceel)
  • wanneer het systeem ook moet kunnen infiltreren, worden er andere eisen gesteld aan het waterreservoir, waardoor de kosten hoger zijn: €1.500

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.