Knollen tellen voor effect variabel poten

Afgelopen woensdag is Peter met Anton Slootweg van Van Iperen in het perceel Folva geweest. “Dat is het perceel dat we variabel hebben gepoot. We hebben de stengels per plant geteld en deze kwamen redelijk overeen met wat de kiemproef liet zien.”

Ze hebben ook wat planten opgetrokken om te zien wat eronder zat. Op lichte grond (lage potentie) was de pootafstand met 39 centimeter het ruimst. “We zien hier een enorm knolaantal van 25 knollen van 1 plant.” Op de zwaardere grond, waar over het algemeen minder knollen per plant (20 knollen per plant) zijn, hanteerde de ondernemer een pootafstand van 31 centimeter. “Mooi om te zien dat het knolaantal per meter dan weer wel redelijk gelijk is.”

Goede groei na beregenen

Volgens Peter zit de groei er goed in nu is beregend. Om nog meer inzicht te krijgen in het perceel haalt hij een week voor de oogst met de hand een aantal monsters uit de grond. “Die worden gesorteerd en kunnen we zien of we het gewenste resultaat behalen.”

De akkerbouwer heeft inmiddels ook een vochtsensor geplaatst. “Op het moment kijk ik op welke diepte ik de sensor het beste kan plaatsen. Dat is nog even uitzoeken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.