KULT iScan pakt onkruiden in de rij aan met nieuwe cameratechniek

Naast de iSelect schoffelmachine, kan KULT importeur Agri Evolution in Andijk (N.-H.) nu ook de KULT iScan schoffelmachine aanbieden voor schoffelen in de rij. De schoffeltechniek van beide schoffels in vergelijkbaar terwijl de gebruikte cameratechniek wezenlijk verschilt. Over plantherkenning met AI.

Marten Hulzebos van Agri Evolution: ‘Het belangrijkste verschil tussen de KULT iSelect en de KULT iScan is het camerasysteem. De camera’s van de iSelect (afkomstig van Tillett & Hague) meten het bladoppervlak. Dat functioneert goed in alle gewassen die geplant zijn. Denk daarbij aan sla, bladgewassen en brassica’s (koolsoorten). Zolang het gewas maar geplant is op een bepaalde afstand. Dan heeft het gewas qua ontwikkeling een voorsprong op het onkruid dat kiemt. In gewassen die gezaaid worden is die voorsprong op het onkruid er (vaak) niet en is er onvoldoende verschil tussen het bladoppervlak van het gewas en van de onkruiden. De camera’s zien dan onvoldoende verschil. Met de KULT iScan kunnen we aangeven in welk gewas we gaan schoffelen en dat gewas scannen met de camera’s (afkomstig van Ullmanna), om alles dat om de plant heen staat weg te schoffelen. Ook bij een hoge onkruiddruk kunnen we nog altijd 80 tot 90 procent van het onkruid in de rij schoffelen.’ De Ullmanna cameratechniek herkent daartoe het middelpunt van elke cultuurplant met behulp van een 2D-camera en kunstmatige intelligentie (AI). Een 3D camera bepaalt de hoogte van de planten en de afstand tot de grond.

Lerend effect

Dankzij de kunstmatige intelligentie kan de techniek zich ook aanpassen aan bijvoorbeeld een nieuw gewas. Hulzebos: ‘Hoe meer data we daarvan hebben, hoe slimmer de software wordt.’ Doordat elke gewasrij individueel bekeken en beoordeeld wordt door een eigen camera, is de schoffel volgens Hulzebos ook goed aanpasbaar aan verschillende rij-afstanden. Een beperkende factor is op dit moment de breedte van het element waarin de camera verwerkt is. Daardoor is de minimale rij-afstand momenteel 35 centimeter. De maximale rij-afstand bedraagt 1 tot zelfs 1,5 meter. De schoffelmessen bewegen hydraulisch in en uit de rij en in combinatie met de sideshift is een olieopbrengst van 20 l/min voldoende. Elektrisch kan ook maar hydraulisch is sneller, sterker en voordeliger. Met een smoring bepaal je de agressiviteit van de beweging van de schoffelmessen. Een 4-rijige KULT iScan met onder meer vingerwieders is er vanaf € 125.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.