Meer nieuws op FF & FE

Zelfsturende trekkers (waaronder die van Yanmar) en peilgestuurde drainage. Genoeg te zien op de Future Farming & Food Experience.

Yanmar

Yanmar levert in Japan al sinds 2016 autonome trekkers en betreedt daarmee nu ook de Europese markt. De Japanse fabrikant is bekend als motorenfabrikant en compacttrekkers, maar heeft ook een landbouwtrekker programma tot 113 pk motorvermogen. Zoals de 90 pk sterke YT490. Dat is een volledig hydrostatisch aangedreven trekker. Ook de aftakas is hydraulisch aangedreven en daardoor traploos in snelheid regelbaar. ‘Smartassist’ is de naam voor de optie om de trekker autonoom te laten rijden. Daarvoor wordt de trekker uitgerust met GPS en sensoren, maar blijft verder als trekker volledig in tact en blijft dus ook als ‘gewone’ trekker direct inzetbaar. De autonomie heeft alleen betrekking op alle componenten die elektronisch worden aangestuurd. De bediening van het autonome sturen gebeurt met een I-pad. Smartassist is een universele module die volgens Yanmar ook op andere trekkermerken is toe te passen. Volgend jaar hoopt de Japanse fabrikant die zijn Europese vestiging in Almere heeft, de eerste autonome Yanmar ook daadwerkelijk in Europa in te kunnen zetten. Momenteel werkt de Japanse fabrikant bovendien aan een breed programma van werktuigen voor de Europese markt om een compleet programma te kunnen bieden. Op Future Farming & Food Experience toonde het een trekker die nog niet van Smarassist was voorzien. De schoffel waarmee de trekker werd getoond was voorzien van een sideshift met GPS correctie. De prijs van de traploos hydrostatisch aangedreven trekker met 90 is nog onbekend.

Pipelife peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainige en opslag van regenwater als grondwater krijgt steeds meer toepassing. Gert-Jan de Blois is leverancier van hulpmiddelen voor peilgestuurde drainage en werkt daarmee samen met Pipelife, die vooral voor de totale infrastructuur in het perceel zorgt. De Blois toont een op afstand bestuurbare put die traploos de hoogte van het grondwaterpeil kan instellen. Bij de tot nu toe gebruikelijke systemen kan dat alleen door handbediening en is het niveau vaak alleen in stappen en niet makkelijk traploos nauwkeurig in te stellen. Een put is voldoende voor 8 hectare die dan voor dit doel op 6 meter afstand is gedraineerd. Daarnaast levert De Blois ook peilbuizen om de grondwaterstand te meten. Prijs: Elektrisch van de geregelde put ongeveer €3.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.