Melkveehouders onder indruk van activiteiten Erve Mentink

Foto's: René Koerhuis

De ruim 100 bezoekers, vooral melkveehouders, van NPPL on Tour bij Gerard en Els Uijterlinde in Deurningen waren vooral onder de indruk van wat er allemaal gebeurt op Erve Mentink.

Verdeeld over acht groepjes werden de bezoekers langs de acht stands en demo’s geleid voor een indruk van de activiteiten bij Erve Mentink zoals het bedrijf van Gerard en Els Uijterlinde in Deurningen (Overijssel) heet. Erve Mentink is een kennis- en innovatiecentrum voor de melkveehouderij en Gerard en Els Uijterlinde nemen sinds 2021 deel aan het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Wat er in de afgelopen jaren in het kader van het NPPL-project onderzocht en uitgeprobeerd is, deelde Gerard tijdens een korte vraag- en antwoordsessie met NPPL-expert Johan Booij. Naast kruidenrijk grasland en variabel bemesten van grasland, zijn bijvoorbeeld ook plaatsspecifieke bestrijding van ridderzuring, kunstmestvrije maisteelt en veldbonenteelt in onderzoek (Foto’s: René Koerhuis).

Foto-impressie NPPL on Tour bij Erve Mentink

Breedte stroken

Dat ook bij hen niet altijd alles lukt, moge duidelijk zijn. Zo vertelde Gerard over de keuze van de juiste breedte van stroken gras, mais en voederbieten voor strokenteelt én de ecoregeling. Daarvoor leek 18 meter aanvankelijk voor de hand liggend vanwege de werkbreedte van de maaiers en zaaimachines. “Totdat de loonwerker met trots vertelde een nieuwe 12 meter brede zodenbemester te hebben aangeschaft. Daarop zijn we overgestapt op 36 meter brede stroken die vervolgens te breed bleken om voor de ecoregeling in aanmerking te komen….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.