NPPL-praktijktest 2024: autonome Fendt aan de slag in uien- en aardappelland

Net als in 2023 gaat de NPPL door met het testen van autonoom rijdende trekkers. De Fendt 716 met iQuus-systeem voor autonoom werken is inmiddels aan het werk. In IJzendijke is de trekker begonnen met uienbedden frezen en aardappelland klaarleggen. De nog vochtige grond zit de autonomie wat in de weg.

Direct aan het werk

Brian Salomé in IJzendijke in Zeeuwsch-Vlaanderen heeft op Hemelvaart de aftrap gegeven voor de NPPL-praktijktest 2024 met een autonoom werkende trekker.  Het is een vervolg op de praktijktest met de onbemande, met iQuus uitgeruste Steyr van 2023. Op basis van de feedback en ervaringen van gebruikers vorig jaar heeft leverancier GPX Solutions uit Erichem (Gld.) een Fendt 716 uitgerust met een veelzijdigere versie van het systeem:  iQuus Autonomy. Woensdagmiddag 8 mei werd de Fendt 716 trekker in IJzendijke afgeleverd. Meteen is hij op cultuurwielen op 1,50 meter gezet om bij eerste gelegenheid uienbedden op te frezen en daar fertigatieslangetjes in te leggen.

Óf autonoom, óf niet

Het aanvankelijke idee van Salomé was dat de Fendt daarbij ‘zichzelf zou doen’ en dat hij dan steeds aan het eind van een werkgang enkel de fertigatieslangetjes zou hoeven afknippen. Dat pakte door het vochtige voorjaar anders uit. De draagkracht van het perceel, waar Salomé als loonwerker aan de slag ging, verschilde van de ene op de andere plek nogal. De zwaarte van de klei varieert er tussen 35 en 45 procent afslibbaar. Gevolg: de trekker zakte soms te diep weg. Daarmee gingen de loopwielen van de frees soms net te diep en soms ook weer te ondiep. ‘Om voortdurend fatsoenlijk werk af te leveren, moest ik teveel spelen met de diepte van de hef. En zoals het systeem nu is, is dat het óf helemaal autonoom óf niet is. Ik heb bij het uienbedden frezen dus geen gebruik gemaakt van het iQuus systeem’, vertelt Salomé vanaf de Fendt. Nu hij dan toch de autonomie van de Fendt niet kan benutten, maakt hij ook geen brede kopakkers om te kunnen keren. ‘Ik rij nu tot aan de sloot door en hou dan een minimale kopakker over.’ Aangezien het al tegen half mei loopt, is er nogal wat druk om de uien in de grond te krijgen. Met meer regen in aantocht, is wachten op een egalere draagkracht van zijn uienperceel niet echt een optie. ‘Voor volgende week hebben ze weer regen voorspeld. Ik wil door, ook zoveel mogelijk aardappelland klaarleggen.’

Direct na aankomst in IJzendijke zijn van de Fendt 716 de brede banden op 2.25 meter verwisseld voor VF-cultuurbanden op 1.50 meter. Had Brian voor aardappelland klaarleggen dit voorjaar niet liever op brede banden eronder gehouden?  Salomé: ‘Beetje raar misschien, maar smalle verdichten smal en misschien dieper, maar breed verdicht nog veel meer waar ook je gewas moet groeien.

Fendt werkt echt zelfstandig

Dat klaarleggen met de rotoreg van het aardappelland, zo is het plan, gaat dan weer wel autonoom. Groot verschil met de praktijktest 2023 is dat de Fendt nu echt zelfstandig kan werken. Anders dan vorig jaar hoeft met de toen uitgebreide veiligheidscomponenten er niet voortdurend op afstand een knop ingedrukt gehouden te worden om de trekker aan de gang te houden. De trekker is autonomer dan die van vorig jaar. Salomé gaat nu in gescheiden werkgangen het aardappelland klaarleggen en poten. Tegelijk het pootbed klaarleggen en poten kan niet, aangezien de demo-Fendt geen frontaftakas heeft. Helemaal vlekkeloos verliep het gebruik van de autonome Fendt niet in het weekend van 11 mei. Net zoals dat in de regel bij de ingebruikname van een nieuwe smart televisie of printer via wifi aan de orde is, was ook hier sprake van enkele opstarthaperingen. Dat levert dan over en weer tussen Salomé en GPX al gauw een kleine twintig whatsappjes op.

‘Maar in feite was er weinig aan de hand’, vertelt Luco Hetebrij van GPX Solutions. Geen grote, gekke dingen, hoor. Ja als de accu van de laptop op de trekker leeg raakt, stopt het op een gegeven moment. Of als de draaicirkel niet goed staat ingesteld, kun je de rijlijn missen. Afsluiten en weer opstarten na aanpassingen, een vinkje in de Raven-instellling. We hebben het werkendeweg allemaal kunnen oplossen.’ Bij het klaarleggen van aardappelland blijft de trekker op cultuurbanden staan, ondanks dat die wat dieper insporen. Salomé: ‘Het is te nat voor breed. Klinkt een beetje raar misschien, maar smalle verdichten smal en misschien dieper, maar breed verdicht nog veel meer waar ook je gewas moet groeien.’

Overzichtelijk werk

Brian Salomé acht de autonoom werkende trekker eerst en vooral geschikt voor relatief eenvoudig werk. ‘Land klaarleggen, en ik denk ook maaien, schudden, harken… Bij bijvoorbeeld aardappelen poten heb je te maken met het steeds vullen van de bunker. Bij aardappelen poten is sowieso meer toezicht vanaf te trekker nodig.’ Koen van Boheemen van Wageningen University & Research (WUR), die de praktijktest begeleidt, erkent dat complexe bewerkingen voortdurend toezicht nodig maken. ‘Maar hierbij kan de autonoom werkende trekker de “chauffeur” juist helpen zich meer op dat toezicht te focussen.’

Tot najaar bij acht boeren

De demotour 2024 van de NPPL met de autonome trekker duurt tot september en loopt bij in totaal circa acht NPPL deelnemers ( elke deelnemer krijgt de autonome trekker circa twee weken om te testen).  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.