Odd.Bot onkruidrobot nu klaar voor de praktijk

Kan een veldrobot de concurrentie aan met handwerk? Bij We Grow Organic Farm gaan ze dat testen dit jaar. Thijs Geerse van We Grow Organic acht de kans groot dat de huurmachine wordt overgenomen en op het bedrijf blijft. ‘Maar het zou mooi zijn als we het tijdvenster waarbinnen de Odd.Bot kan werken, kunnen oprekken. Eerst de uien en dan de peen.’

Voor wortelen wieden in handwerk staat op het biologische akkerbouwbedrijf We Grow Organic Farm in Zeewolde (Fl.) 100 uur per hectare. Maal €25 per uur maakt €2.500 per hectare. Dat is waar de Odd.Bot wiedrobot het tegen moet opnemen. De robot kost €93.000 en doet ongeveer een hectare per etmaal, afhankelijk van de onkruiddruk in het rijtje peen bovenop de rug.

Grippers, punt van aandacht

We Grow Organic Farm heeft 240 hectare biologische gewassen. Die gewassen draaien in een 1-op-8-rotatie met een veehouder op totaal 360 hectare. Op het bedrijf loopt sinds begin juni één van de vier Odd.Bot onkruidrobots. Op vrijdag 5 juli liepen alle vier de machines uit de zogenoemde ‘nulserie’ op een perceel van 11 hectare peen in Zeewolde. ‘In feite is dit na zes jaar ontwikkeling de uitgekristalliseerde machine die we vanaf nu in grotere aantallen in productie gaan nemen’, vertelt Martijn Lukaart van Odd.Bot. De focus ligt in eerste instantie op wortelen, uien en witlof, ruggen, vlakvelds en bedden. Dit voorjaar worden de vier machines verhuurd aan geïnteresseerde telers in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Voor 2025 wordt ook nog gekeken naar de mogelijkheid een breder werkende robot te bouwen die vier in plaats van twee rijen meeneemt. Meer en detail is slijtage aan de grippers nog een punt van aandacht; harder, slijtvaster materiaal moet ervoor zorgen dat ze langer meegaan. Vanwege het lage gewicht (snel werken) maakt tinaniumstaal een goede kans.

Martijn Lukaart van Odd.Bot: ‘In feite is dit na zes jaar ontwikkeling de uitgekristalliseerde machine die we vanaf nu in grotere aantallen in productie gaan nemen.’

Tijdvenster oprekken

Thijs Geerse van We Grow Organic BV ziet op zich wel een business case voor de machine. Al moet dan wel het tijdvenster waarbinnen er werk is voor de Odd.Bot wat worden opgerekt. De huurmachine uit de nulserie van Odd.Bot draait sinds begin juni alleen in peen. ‘Voorafgaand daaraan’, zegt Geerse, ‘zou het mooi zijn als hij eerst de uien kon doen. En daarna in de peen aan de gang zou kunnen. Het is wel belangrijk voor ons om de machine voortdurend aan het werk te kunnen houden. Peen sluit in principe goed aan op uien, maar dan hebben we wel gelijk capaciteit nodig. We telen bewaarpeen, dus zaaien ons areaal in één keer. Na branden vóór opkomst, is het een kwestie van de rij met wieden schoon te houden.

Thijs Geerse van We Grow Organic: ‘Het is wel belangrijk voor ons om de machine voortdurend aan het werk te kunnen houden.

Pakweg driekwart met de robot geeft al grote besparing

Als dat voor pakweg driekwart met de robot kan, is dat al een enorme besparing ten opzichte van handwerk. Geerse stelt vast dat als de peenplanten wat groter worden, de robot niet meer alle kleine onkruidjes in de rij ziet. Het menselijk oog blijkt dan nog beter. ‘Misschien is er nog een mogelijkheid om de camera iets meer van opzij te laten kijken of de peenplanten iets opzij te duwen om onderin meer te kunnen zien.’ Hoe dan ook, Thijs Geerse acht de kans groot dat de huurmachine wel wordt overgenomen en op het bedrijf blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.