Per millimeter verstelbare spoorbreedte

De Agro-Trac die is ontwikkeld door Graafstra in Oosterwolde, in samenwerking met Guido Mangnus, vroegere directeur van Miedema in Winsum. Het is inmiddels de tweede versie na het prototype waar het inmiddels pakweg vier jaar geleden mee begon.

Ook over dwars

De Agro-Trac is als werktuigendrager vooral geschikt voor zaaien en verzorgen van gewassen. Het eigen gewicht is 4.400 kilo en de machine wordt aangedreven door een 60 pk dieselmotor. Grootste bijzonderheid is de traploze spoorbreedteverstelling. Die kan per millimeter variëren tussen 1,80 en 4,60 meter. Bovendien kan het voertuig door de cilinders in de stuurkolommen ook 40 centimeter heffen en zakken. Daardoor is het mogelijk om het frame te corrigeren voor vlakstelling. De wielen kunnen in principe 360 graden draaien waardoor het voertuig ook ‘over dwars’ kan rijden. Dat zou in de boomteelt een toepassing kunnen zijn noemt Mangnus als voorbeeld. Onder het frame is twee meter vrije ruimte.

De joystick waarmee het voertuig volledig wordt bediend, is vrij programmeerbaar. Daarboven het touchscreen voor de volledige controle over het voertuig. Vanaf de zitplaats heeft de operator volledig vrij zicht op de werktuigen die in de hefinrichting onder het frame hangen.

Elektrisch-hydraulisch

Het rijdend gedeelte wordt elektrisch aangedreven. Daar worden 96 volt wielmotoren voor gebruikt. De keuze van de wielmotoren is één van de veranderingen die is doorgevoerd na de eerste ervaringen met het prototype. De hefinrichting werkt hydraulisch. Dat is een standaard hefinrichting waardoor er ook standaard werktuigen aan de Agro-Trac passen. Plus dat er aansluitingen voor hydraulische cilinders of motoren zijn voorzien. De hefinrichting is berekend op 2.500-3.000 kilo hefvermogen. Wat het energieverbruik van de elektrisch aangedreven wielen betreft: volgens de fabrikant gebruikte de Agro-Trac met een 10 meter brede wiedeg minder dan 6 liter brandstof per uur, terwijl een conventionele trekker 10 liter per uur gebruikte.

De draaikrans met elektrisch aangedreven wormwieloverbrenging voor het verstellen (zwenken) van de draagarmen voor de spoorbreedteverstelling.

Powerboost

De dieselmotor drijft een aggregaat aan voor het opwekken van de elektrische stroom, maar door tussenkomt van een accupakket en een booster per wiel, is er kortstondig een powerboost van ongeveer 10 pk beschikbaar. De Agro-Trac is voorbereid om autonoom te werken. Voor GPS-navigatie wordt samengewerkt met Topcon. Sturen kan zowel met een joystick als met een stuurwiel. Alle instellingen, inclusief de spoorbreedteverstelling worden vanaf een touchscreen ingesteld en afgelezen. De functies op de joystick zijn vrij programmeerbaar.

De Agro-Trac heeft permanente vierwielaandrijving. Elk wiel (270/9532) heeft een eigen elektromotor. De kolommen kunnen uitzwenken voor spoorbreedteverstelling en kunnen 40 cm verticaal heffen of zakken.

Agro-Trac

Precisie: een relatief licht voertuig dat een trekker kan vervangen. Bijzonder: het voertuig heeft verstelbare spoorbreedte van 1,80 tot 4,60m. Bedrijf: Graafstra Oosterwolde. Prijs: €150.000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.