Plaatsspecifiek compost gestrooid

Bollenteler Stef Ruiter in Andijk heeft deze week op de percelen waar in het najaar tulpen worden geplant plaats specifiek compost laten strooien. Van een gemiddelde gift van 20 ton per ha, week hij 20% naar boven en beneden af.

De variabel gift wordt gerealiseerd door de rolband op de bodem van de compoststrooier harder dan wel zachter te laten lopen. De werkzaamheden werden uitgevoerd door loonbedrijf Pim Sturm uit Wieringerwerf. Dit is alweer de derde stap in zijn vijfdelig stappenplan om 35% op middelen te besparen en tegelijkertijd omstandigheden voor groei te optimaliseren.

Bodemscan

Ruiter liet een week eerder de bodem scannen door loonbedrijf M. Konijn uit Schagerbrug met een Verisbodemscan. Op basis van de verzamelde data heeft Ruiter zelf een taakkaart gemaakt in Farmworks. Waar het gehalte organische stof hoger is, wordt minder compost toegediend.

BodemData uit de bodemscan worden ook gebruikt voor toediening van bodemherbiciden na het planten. Behalve het gehalte organische stof wordt dan ook het lutumgehalte meegenomen. Mocht het gehalte  aan voedingselementen uiteen lopen dan kan hij ook nog met de kunstmestgift hierop inspelen.

Plaatsspecifiek onkruid bestrijden

Andere stappen in het totale plan zijn het plaatsspecifiek onkruid bestrijden in grasland op basis van dronebeelden (nog voor het compost strooien) en plaatsspecifiek spuiten in tulpen tegen vuur en luis (in het groeiseizoen). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.